Home Nekategorizirano Čović u Neumu: Ne postoji hrvatsko pitanje, nego pitanje BiH

Čović u Neumu: Ne postoji hrvatsko pitanje, nego pitanje BiH

SHARE

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Rješenje hrvatskoga pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” održava se u hotelu Grand u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH. Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskoga narodnoga sabora BiH (HNS) te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Na svečanom otvaranju skupa obratili su se predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskoga zbora Bosne i Hercegovine, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskoga zbora Republike Hrvatske te akademik Jakov Pehar, predsjednik Akademije za znanost i umjetnost u BiH.

Dragan Čović u pozdravnom je obraćanju izrazio nadu da će ovaj znanstveno-stručni skup i svi sudionici skupa dati doprinos za ostvarenje mnogih otvorenih pitanja za hrvatski narod. Kazao je da hrvatsko pitanje ne postoji, nego pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima.

Nakon prošle godine dobili smo odluku Ustavnoga suda BiH, koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori što je to Federacija BiH, ne federacija županija, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo mi na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod i za Bosnu i Hercegovinu, kazao je predsjedatelj Čović. Naglasio je da je BiH nezaustavljiva na svom europskom putu te izrazio nadu da će zaključci ove konferencije doprinijeti da BiH bude moderna država u kojoj hrvatski narod mora biti ravnopravan s ostalim.

Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Branko Katalinić sa Sveučilišta u Beču.

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem organiziran je u dva panela unutar kojih se održavaju tri sesije.

Večeras će bit održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi “Fra Slavko Barbarić” iz Međugorja. Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente.

Sutra u petak, 16. ožujka 2018. godine bit će održan drugi panel.