Home Društvo Izdano upozorenje za dolinu Neretve: Stiže vrhunac vodenog vala

Izdano upozorenje za dolinu Neretve: Stiže vrhunac vodenog vala

SHARE

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most jutros u 8 sati iznosio je 533 cm dok je u proteklim noćnim satima tj. sinoć u 23:15 sati iznosio 753 cm od kada počinje konstantno opadanje nivoa na 383 cm u 5 sati, te ponovni porast do trenutnih 560 cm u 10:30 sati. Evidentna je promjena nivoa rijeke Neretve uslijed planskog i kontroliranog ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja ne ugrožava stanovništvo i materijalna dobra nizvodno od istih.

Protok i stanje na HE na Neretvi 16.3.2018. u 9:30 sati je slijedeći:

HE Jablanica   – stanje stabilno , ukupan protok 240 m3/s, kota 267,19 mnv  (otvorene 4 klapne)

HE Salakovac  – stanje stabilno, ukupan protok 540 m3/s , kota 119,21 mnv

HE Mostar       – stanje stabilno, ukupan protok 360 m3/s  kota 76,44 mnv.

Kontroliranje elektroprivreda

Prema navedenim mjerenjima, stabilno je stanje sa protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi. Nadležni u DC EP BiH i EP HZHB će i dalje raditi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra tj. situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom, priopćeno je iz Grada.

Pad razine Bune

Trenutni protok vode kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara.

Također u protekla 24 sata zabilježen je i blagi pad nivoa rijeke Bune za oko 13 cm. Naime, nivo na vodomjernoj stanici Buna jučer u 10 sati iznosio je 267 cm dok je danas u 9 sati iznosio 254 cm.

Međutim, obzirom na obavijest FHMZ – Odsjeka za hidrologiju i upozorenje na povećanje padavina i vodostaja rijeka stanovništvo koje boravi u blizini korita rijeka, posebice Neretve i Bune, da obrate pozornost na eventualni porast vodostaja u naredna dva dana te eventualno poduzmu adekvatne mjere samozaštite od mogućih poplava.