Home Kultura OKRENUO SE BOGU NAŠ POZNATI GLAZBENIK DOŽIVIO OBRAĆENJE, OTKRIO SVOJ PUT...

OKRENUO SE BOGU NAŠ POZNATI GLAZBENIK DOŽIVIO OBRAĆENJE, OTKRIO SVOJ PUT DO VJERE ‘Odrekao sam se svog anticrkvenog hita, danas molim krunicu čak i na putu do posla’

SHARE

Reper Ante Cash dao je intervju za Bitno.net u kojem je ispričao kako se “okrenuo Bogu”. Prije je, podsjeća, u pjesmama kritizirao Crkvu, no vjeri se vratio kroz Bibliju i sakrament svete ispovijedi, pa se javno odrekao pjesme “U ime oca i novca” koja je obilježila početak njegove karijere.

– Ne mogu se načuditi kakve sam pjesme nekada pisao. Otkud meni pravo da sa 17 godina, vođen nekakvim nezrelim aktivizmom, kritiziram Crkvu, rekao je reper.

Vodice, 110617. Druga vecer CMC festivala. Na fotografiji: Ante Cash. Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Imoćanin je ispričao da je prije bio ‘biblijska zalutala ovca’ koja je prema svojim intuicijama i osjećajima procjenjivala što je grijeh, a što dobro.

– Tek sam prije četiri godine shvatio koliko sam bio u krivu oko mnogih stvari za koje mi je srce govorilo da su ispravne – istaknuo je Ante. Tvrdi da je u pubertetu zaglibio u onome ‘sve što vole mladi’, ali nije se navukao na drogu jer je uvidio svoju ovisničku narav.

Split, 040218. Danas je na splitskoj rivi karnevalsko vijece svecano preuzelo kjljuceve grada od splitske dogradonacelnice Jelene Hrgovic te ce od danas sljedecih desetak dana gradom vladat maskare. Na fotografiji: dogradonacelnica Jelena Hrgovic desno predaje kljuce grada novopecenom maskiranom bracnom paru miss Dalmacije Martina Mitar i Ante Cash. Foto: Paun Paunovic / CROPIX

No, Bog ga je, kaže, čuvao od ozbiljnijih problema. Pjesmu “U ime oca i novca” koju je snimio kao 17-godišnjak u međuvremenu je izbrisao s YouTubea.

– Mislim da ona predstavlja moja neka glupa kratkovidna nezrela pubertetska uvjerenja, ali i loš pokušaj afirmacije u društvu koje voli kritiku. Naravno da Crkva ima svojih propusta, mana i rana, ali je ne može kritizirati onaj koji je u potpunom neznanju i grijehu – ispričao je Cash.

Zagreb, 091015. Katran, Radnicka 27. Finale RockOffa, festivala novog zvuka. Na fotografiji: Ante Cash. Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Ante je prije četiri godine došao do ‘dna’.

– To vrijeme je bilo mučno jer sam imao svašta na duši. Najprije sam se počeo moliti, a onda sam se nakon mnogo godina pojavio na prvoj ispovijedi – ispričao je Imoćanin.

Pred svećenikom se, prepričava, raspao i dugo plakao. Nakon toga je prošao brojne ispovijedi tijekom kojih je sjetio grijeha iz mladosti, a sada se svakodnevno moli, pa čak i na putu do posla i nazad izmoli krunicu.

Zagreb, 091015. Katran, Radnicka 27. Finale RockOffa, festivala novog zvuka. Na fotografiji: Ante Cash. Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Livio Andrijic / CROPIX

Zagreb 2015.: Finale RockOff-a, festivala novog zvuka. Na fotografiji: Ante Cash.

Priznaje kako u razgovorima s drugima upravo on ispada monstrum koji, primjerice, homoseksualcima uskraćuje pravo na ljubav.

– Oni ne mogu shvatiti da je seksualni čin dvojice homoseksualaca samo čin, a ne prava ljubav. Ljubav bez Boga je nezamisliva. Ako je Bog rekao da je to grijeh, onda je to grijeh, a u grijehu nema ljubavi, objašnjava.

Mlaki vjernici se o tom pitanju vode onom „ne osuđuj da ti se ne bi sudilo“, interpretirajući je krivo, pa odobravaju grijeh. Ante tvrdi da se na taj način ljude s homoseksualnim sklonostima potiče na grijeh.

– Znači da ih oni i osuđuju. Opet smo došli do izvrtanja značenja pojma. Zamisli da tvoje dijete ide gurnuti ruku u utičnicu, a ti govoriš ‘neka, ne želim ga suditi’, kaže Ante Cash.

Ante vjeruje da u raju ima puno ljudi s homoseksualnim sklonostima, ali onima koji taj grijeh nisu slavili nego su križ svojih nagona prikazali Bogu, prihvatili ga i ponijeli kroz život čuvajući čistoću, rekao je između ostalog za Bitno.