Home Društvo Članak Komentari U Hercegovini su problem depresija i anksiozni poremećaji

Članak Komentari U Hercegovini su problem depresija i anksiozni poremećaji

SHARE
U Hercegovini se tijekom ovog tjedna održava ‘Tjedan psihologije’, a u organizaciji podružnice psihologa Hercegovina, ogranak Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Do sada su u edukacijskom centru Doma zdravlja Mostar održana tri predavanja. Tema prvog predavanja bila je ‘Ono si čime se baviš: Profesionalna orijentacija i način odabira zanimanja’, a predavač je bila Ivona Čarapina – Zovko.

Drugo predavanje je bilo na temu ‘OK je biti introvert’, a predavač je bila Marijana Šuvak – Martinović. Predavanje u srijedu navečer je bilo na temu ‘Kako do prave dijagnoze’, a predavač je bila Tea Vučina.

“Predavanje je osmišljeno iz ugla samog pacijenta, na način da vidimo koji su sve problemi u našem zdravstvenom sustavu s kojima se pacijenti susreću, npr. šta otežava preglede, kako je teško postaviti diferencijalnu dijagnostiku i sl. Na kraju predavanja date su neke smjernice kako pacijenti mogu uzeti stvar u svoje ruke i na koji se način mogu osjećati manje bespomoćno kad imaju određene zdravstvene probleme. Najčešća oboljenja danas se tiču krvožilnog sustava i tumori, ali kad bi gledali psihičke probleme, odnosno psihološka stanja najzastupljeniji su depresija i anksiozni poremećaji, prije svega kod odraslih. Kad je riječ o mlađoj populaciji, odnosno onom broju koji se obraćaju zdravstvenim službama, najveći problem je problem s učenjem. Tu se razlikuju blaži problemi poput poteškoća s čitanjem, pisanjem i računanjem, ali postoje i ozbiljniji problemi s djecom koja imaju intelektualne poteškoće, te se njima mora osigurati adekvatan tretman”, kazala je Vučina za Bljesak.info.

 

Također, održano je predavanje u Gimnaziji ‘Marka Marulića’ u Tomislavgradu na temu ‘Sve je lako kad si mlad – istina ili ipak samo pjesma’, a predavač je bila Silvija Jurčević.

 

U četvrtak 15. ožujka od 18 sati u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održat će se predavanje ‘Što (zapravo) rade psiholozi?’, a predavač je Marijana Šuvak – Martinović. U subotu 17.3. od 9 sati u jedinici ‘Radobolja’ ustanove Dječji vrtići Mostar održat će se interaktivna radionica ‘Od stresa do ravnoteže’. Voditeljica radionice je Ankica Baković. Posljednjeg dana (19.3. od 11 sati) ovogodišnjeg Tjedna psihologije u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu održat će se radionica ‘Pazite što šaljete’, a voditeljice radionice su Kristina Sesar i Arta Dodaj. Radionice i predavanja su besplatni.

Inače, građani BiH su od 2009. godine pa do početka 2017. godine na antidepresive potrošili više od 77 milijuna KM, a samo u 2016. godini na te lijekove izdvojeno je oko 10 milijuna KM, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema podacima ove agencije, iz grupe antidepresiva najviše je potrošeno “Paroksetina”, “Sertralina” i “Fluoksetina”, objavio je ‘Dnevni avaz’

“Antidepresivi se uglavnom, daju ne samo za depresiju nego i za anksiozne poremećaje, koji su veoma prisutni u stresnim situacijama. To je pokazatelj da je društvo u BiH veoma izloženo kontinuiranim i dugotajnim stresovima, koji dovode do raznih psihičkih poremaćaja”, pojasnio je neuropsihijatar Abdulah Kučukalić.

 

Bljesak.info