Home Zanimljivosti Pušači, jeste li znali ovo? Otkrivena brojka cigareta koliko smijete dnevno ‘zapaliti’

Pušači, jeste li znali ovo? Otkrivena brojka cigareta koliko smijete dnevno ‘zapaliti’

SHARE

Riskirate sterilnost, rak pluća, rak grla, impotenciju i ostale probleme sa zdravljem.

Koliko dnevno cigareta mogu popušiti, a da ne umrem? Nema pušača koji si nije postavio ovo pitanje dok je unosio dim prve cigarete iz druge kutije cigareta… Ako niste znali, cigarete su najprodavaniji proizvod na planeti. Riječ je o industriji “teškoj” više od 400 milijardi dolara što je čini jednom od najmoćnijih na svijetu.

Ako ste strastveni pušač i ništa na ovom svijetu vas ne može natjerati da se odreknete svog slatkog poroka, vjerojatno ste se nekad zapitali kolika je smrtonosna dnevna doza?

Matematika je u ovom slučaju jako jednostavna. Procijenjeno je da donji limit smrtonosne doze nikotina po danu može iznositi 30 do 60 miligrama, odnosno od 0.5 do 1.0 miligrama po kilogramu odrasle osobe. S obzirom na to da u prosjeku svaka cigareta u sebi sadrži jedan miligram nikotina, jednostavno se dolazi do brojke od minimalno tridesetak cigareta.

Pušač apsorbira samo deseti dio nikotina jedne cigarete – 0,1 miligram, što znači da je potrebno popušiti barem 300 cigareta u jednom danu da bi ste doslovno ispustili dušu.

Minimalna doza je i veća od toga, te neki znanstvenici tvrde da je potrebno progutati od 500 do 1.000 miligrama ili popušiti od 6,5 do 13 miligrama po kilogramu.

Američka agencija za hranu i lijekove smatra da je malo vjerojatno da se bilo tko otruje nikotinom od pušenja. No, ne biste se trebali igrati sa svojim zdravljem. Riskirate sterilnost, rak pluća, rak grla, impotenciju i ostale probleme.