Home Zanimljivosti NEOBIČAN EKSPERIMENT Maslinar testirao komisiju koja ocjenjuje ulja, rezultati su poražavajući

NEOBIČAN EKSPERIMENT Maslinar testirao komisiju koja ocjenjuje ulja, rezultati su poražavajući

SHARE

Zadarski maslinar Borislav Bore Pedić odlučio se za neobičan potez. Kako bi provjerio objektivnost ocjenjivanja maslinovih ulja, testirao je komisiju na 21. Međunarodnom izdanju Oleum Olivarum u istarskoj Krasici. Ispunio je prijavnicu i poslao svoje maslinovo ulje, ali pod različitim imenom, kao dva uzorka. Evo što se dogodilo

Maslinar Borislav Bore Pedić svoje je maslinovo ulje iz iste posude ulio u različite boce te ih kao dva uzorka, svaki od po 2,5 decilitra, poslao na natjecanje Oleum Olivarum u istarsku Krasicu. No dok je na jedan uzorak stavio svoje ime, drugo je poslao na Jožu Pahora, supruga svoje sestre Slavke, Slovenca iz Sežane koji nema nikakve veze s maslinama i maslinovim uljem, piše Zadarski list.

Ispunio je prijavnicu i dok je svoju popunio vlastoručno, drugu, na ime Jože Pahora, ispisao je Pedićev budući zet Dani Smojver iz Crikvenice.

I dok je Jože Pahor, odnosno ulje pod njegovim imenom osvojilo 92 boda, odnosno drugo mjesto i odnijelo titulu vicešampiona u konkurenciji od 211 uzoraka maslinovih ulja iz cijele Hrvatske, Slovenije i Italije, ono Borislavovo završilo je na 42. mjestu i s tri boda manje.

‘Trebao bih se radovati jer je moje ulje postiglo tako dobar plasman, a u biti sam tužan i razočaran’, priznao je Pedić.

Ovaj poznati zadarski maslinar ima oko 300 stupi maslina u Smilčiću i rodnoj Pridragi. Uzgaja ih po svim pravilima struke, primjenjuje agrotehničke mjere, plodove bere u optimalnom vremenu zrelosti, odmah prerađuje, a ulje sprema u odgovarajuće posuđe od inoksa. Pravodobno ga pretače i čuva u najpovoljnijoj temperaturi. Na smotre maslinara i uljara počeo je odlaziti prije desetak godina, kaže, više zbog druženja i razmjene iskustava, nego zbog samog natjecanja. Na njima se okitio odličjima različitog sjaja.

‘Govorkanja o protežiranju pojedinih maslinarskih područja, kao i to da dalmatinski uljari, primjerice, u Istri ‘ni slučajno’ ne mogu osvojiti titulu šampiona motiviralo me da se odlučim provjeriti postoji li stvarno neujednačenost u ocjenjivanju od panela do panela’, ispričao je Zadarskom listu ovaj maslinar.

Eksperiment je odlučio provesti upravo na Oleum Olivarumu u Krasici, najstarijem i po ocjeni mnogih najbolje organiziranom sajmu u Hrvatskoj.

‘Ako na jednoj takvoj manifestaciji sve nije ok, maslinari će, normalno, sumnjati u regularnost i ostalih manifestacija’, kaže Pedić.

S istim uljem već se natjecao u Nadinu, Vodicama i Omišu, gdje je proglašen viceprvakom, osvojio zlato i plasirao se među deset najboljih. Riječ je o višesortnom ulju istarske bjelice, moraiollou, nocelari del belici i lastovki.

Svoj je uzorak poslao poštom, a onaj na ime Jože Pahora osobno je predao Dani Smojver u ruke Nina Činića, predsjednika Udruge maslinara Krasice, organizatora Oleum Olivaruma, ispričao je Zadarskom listu.

U prijavnici za Jožu Pahora Pedić je u rubrici sastav sorti naveo samo istarska bjelica, a Pahor se sa svim suglasio. I njega je zanimalo kako će eksperiment završiti. Nije mu ni ‘u peti’ bilo kako će upravo on biti pozvan na proglašenje najboljih da primi odličje za vicešampiona, plaketu i zlatnu medalju. Dodjeli nije nazočio iako mu je uredno na kućnu adresu u Sežani stigla pozivnica iz Portoroža.

‘Malo je to neobično jer se manifestacija održavala u Krasici’, kaže Pedić, koji je na proglašenje stigao s kćerkom Katarinom i budućim zetom Smojverom. Mladom paru je sve ovo bilo zanimljivo, iako nisu maslinari, već oboje magistri građevine. Kćerka je preuzela medalju u ime oca, a Dani odličja vicešampiona koja su glasila na ime Jože Pahora, kojega su svi ispitivali je li što u rodu s Borutom Pahorom, predsjednikom Slovenije. Odgovarao im je: ‘Ne, nisam.’

No kako je moguće da se dva uzorka istog ulja razlikuju u čak tri boda, Pedić je pokušao doznati od voditeljice panela, dr. sc. Vivijane Lušetić, dipl. sanit. ing., koja mu je tijekom razgovarala dala do znanja da ispred sebe ima njegove prijavnice, ali i zamjerila što je kod one na Pahorovo ime naveo sortu istarska bjelica, a u svojoj i sve ostale.

‘Pa vi i ostali članovi panela ste ocjenjivali kvalitetu ulja, a ne sorte. To nije bilo natjecanje u monosortnom i višesortnom ulju. Sve je išlo skupa’, odgovara Pedić, pozivajući ocjenjivački sud da dođu u njegov podrum i sami uzmu uzorke ulja, istog onog koje je poslao na natjecanje.

Ovaj zadarski maslinar ima i prijedlog kako ocjenjivati maslinovo ulje. Model je, tumači on, vrlo jednostavan.

‘Na boce s uzorcima ulja treba samo lijepiti etikete kao za prtljagu. Jedan broj zalipiš za bocu, a drugi ostaje maslinaru. Tako do samog kraja nitko od organizatora, pa ni iz panela, neće znati čije je ulje i otkud dolazi. Kad se, nakon ocjenjivanja, budu proglašavali rezultati, čitaju se brojevi, bez imena maslinara, sorti, bez mjesta boravka, uzgoja… Medalje se mogu podijeliti odmah, a plakete i pehari naknadno’, predlaže Pedić, uvjeren kako bi na taj način prestale sumnje u moguće namještaljke.

Na ovakav potez se odlučio s ciljem ujednačavanja kriterija i unapređivanja ocjenjivanja, što je u interesu svih, od organizatora do maslinara i uljara, pa i potrošača.

‘Mišljenja sam da se istarska ulja stavljaju u viši rang u odnosu na dalmatinska, za što, po meni, nema uporišta u kvaliteti. Naša ulja su jednako kvalitetna, ako ne i kvalitetnija od istarskih’, kaže on.