Home Zanimljivosti Primili je u bolnicu, a onda su sestre počele padati u nesvijest

Primili je u bolnicu, a onda su sestre počele padati u nesvijest

SHARE

Gloria Ramirez stigla je u bolnicu u Kaliforniji jer je teško disala, ima nizak tlak i ubrzano joj je lupalo srce. Te je noći umrla. Obdukciju mrtvog tijela su napravili tek tjedan dana kasnije i to u posebnoj prostoriji

Gloria Ramirez je stigla u bolnicu. Liječnici su ju počeli pregledavati, a medicinske sestre su primijetile da nešto čudno miriši. Ubrzo su počele padati u nesvijest.

Ramirez je živjela u Kaliforniji s dvoje djece i mužem. U bolnicu je stigla u veljači 1994. godine zbog ubrzanog lupanja srca, teškog disanja i jako niskog tlaka. Nejasno je odgovarala na pitanja. Imala je 31 godinu i rak vrata maternice u odmakloj fazi. Liječnici su ju reanimirali i davali joj injekcije, ali ništa nije pomagalo. Kada su joj sestre skinule majicu kako bi ju oživjeli elektro-šokovima, primijetili su na njezinom tijelu čudan masni sjaj. Isti miris je dopirao iz njezinih usta, a uzorak krvi je mirisao na amonijak.

Odjednom se jednoj sestri počelo vrtjeti u glavi, a druga je počela teško disati. Treća je pala u nesvijest, a kada se osvijestila nije mogla pomicati ruke i noge. Čak šestero ljudi su imali čudne simptome, povremenu paralizu, teško su disali, padali su u nesvijest.

Ramirez je te noći umrla. Počela su testiranja na otrovne plinove i druge supstance, ali nije pronađeno ništa sumnjivo. Obdukciju mrtvog tijela su napravili tek tjedan dana kasnije i to u posebnoj sobi. Gloriju su prozvali “toksična dama” i nakon tri obdukcije nisu znali od čega je umrla.

Daljinom je istragom utvrđeno da je Ramirez za ublažavanje bolova koristila dimetil sulfoksid, otopinu koja se koristi za odmašćivanje u kućanstvu. Ovisnici o ovoj supstanci svjedočili su da ima okus po češnjaku, baš kao i miris koji je osoblje osjetilo po dolasku Ramirez u bolnicu.

Osim mirisa, to je objasnilo i masnoću na koži žene s obzirom da se dimetil sulfoksid prodavao u formi gela. Prema teoriji znanstvenika iz Livermore laboratorija, moguće je da se dimetil sulfoksid nakupio u njenom tijelu zahvaljujući zatajenju bubrega. U kombinaciji s kisikom koji je dobila u bolnici mogao se formirati dimetil sulfon, spoj koji se kristalizira na sobnoj temperaturi, što bi objasnilo one čestice u njenoj krvi.

Elektro-šokovi mogli su pak dimetil sulfon pretvoriti u dimetil sulfat, snažan i vrlo otrovan plin koji je mogao izazvati simptome kakve su imali liječnici i medicinske sestre.