Home Društvo Papa mladima: Budite spremni riskirati!

Papa mladima: Budite spremni riskirati!

SHARE
Na predsinodalnom sastanku Papa je uputio brojne poruke mladima.

”Odvažite se ići novim stazama, riskirajte”, glavna je poruka pape Franje mladima u govoru za vrijeme pripremnog predsinodalnog sastanka mladih koji se ovih dana održava u Rimu, pozivajući pritom Crkvu da sluša mlade ljude, ne isključujući pritom nikoga. Sveti Otac je naglasio kako prečesto govorimo o mladim ljudima, a da ih ne pitamo što misle.

– Postoje oni koji su skloni ”idolizirati” mladost, kao i oni kojima je draže držati mlade ljude na sigurnoj udaljenosti, umjesto da im dopuste da budu akteri svoje budućnosti – kazao je Sveti Otac.

Papa je naveo svetopisamske primjere u kojima je Bog govorio putem mladih ljudi: Samuela, Davida i Daniela. Prisutnima je rekao da su Crkvi potrebni.

– Pozvani ste biti predstavnici mladih ljudi svijeta jer je vaš prinos neophodan To je zato što je predstojeća Biskupska sinoda poziv Crkvi da ponovno otkrije obnovljeni mlađahni dinamizam – napomenuo je papa Franjo.

Sveti je Otac rekao da je on osobno čitao neke od e-mail poruka upitnika koji je tajništvo Biskupske sinode postavilo na Internet i napomenuo je da ga je pogodio poziv mladih koji su od odraslih zatražili da im budu blizu i da im pomognu u donošenju važnih odluka.

– Jedna je tako djevojka primijetila da mladim ljudima nedostaje referentna točka i da ih nitko ne potiče da aktiviraju resurse koje posjeduju. Ta je ista djevojka istaknula opasnosti s kojima su današnji mladi suočeni i zaključila pozivom: Pomognite našem mladom svijetu koji se sve više raspada! – prepričao je Papa.

Sveti Otac poziv djevojke opisao kao iskren i koji zahtijeva pažnju te naglasio kako Crkva mora učiti nove načine prisutnosti i bliskosti. Papa je podsjetio mlade ljude da se na ovom putovanju moraju odvažiti ići novim stazama, makar to uključivalo rizike.

– Moramo riskirati jer ljubav zna riskirati. Bez rizika mlada osoba stari i Crkva također stari. Iz tog razloga trebamo vas mlade ljude, živo kamenje Crkve s mladim licem. Izrazite se slobodno i otvoreno. Vi ste akteri i važno je da govorite otvoreno. Jamčim vam da će se vaš prinos uzeti za ozbiljno – zaključio je papa Franjo.