Home Društvo 20 milijuna KM na raspolaganju: Što donose stambeni krediti za mlade?

20 milijuna KM na raspolaganju: Što donose stambeni krediti za mlade?

SHARE

Kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini – veliko je pitanje. Jedan od načina Vlada Federacije BiH vidi u rješenju njihova stambenoga pitanja.

Jedina komercijalna banka u većinski državnom vlasništvu Union banka, počela je aktivnosti na plasmanu kredita za mlade za koje je polovinu novca osigurala Vlada Federacije, piše Federalna.ba.

Ukupan fond iznosi 20 milijuna maraka, a kredite će moći dobiti osobe do 40 godina starosti, bez obzira na to da li su u braku ili samci, i to po nešto povoljnijoj kamatnoj stopi od 2,99%.

Maksimalan rok otplate kredita je 20 godina, a maksimalan iznos 150.000 maraka, što ovisi od kreditne sposobnosti tražitelja. Procedura odobravanja kredita ne razlikuje se od mase ostalih na tržištu. Međutim, kamata je nešto niža – 2,99%, fiksna je, a mlađi od 35 godina neće plaćati ni troškove obrade kredita, dok će oni za ostale iznositi 0,5%.

Do 10%, odnosno do 10.000 maraka može biti isplaćeno gotovinski za popratne troškove. Ova kreditna linija  ograničena je iznosom i moguće je da u nekom periodu budemo imali veliki broj zahtjeva, nakon čega će biti utrošena kompletna sredstva ove kreditne linije, kaže Edis Ražanica, direktor Sektora za poslovanje s klijentima Union banke.

U Federalnoj vladi nadaju se da će ovaj oblik financiranja stambenoga zbrinjavanja mladih postati praksa.

Kreditna linija specifična je i prema tome što je 10 milijuna maraka, koje daje Vlada, u stvari kredit Union banci, čiji je većinski vlasnik, koji joj banka treba vratiti u roku od 20 godina po kamatnoj stopi od 0,10%.

(www.jabuka.tv)