Home Društvo Da nije stalno zaboravljao USB, nikad ne bi dobio ideju na kojoj...

Da nije stalno zaboravljao USB, nikad ne bi dobio ideju na kojoj je zaradio milijarde kuna

SHARE

DREW HOUSTON ideju za svoju tvrtku razvio je na međugradskom autobusu iz New Yorka u Boston. Samo prošle godine Houston je zaradio više od 110 milijuna dolara, a njegova neto vrijednost danas se procjenjuje na 1,04 milijarde dolara.

Houston je s kolegom s MIT-a, Arashom Ferdowsijem, 2007. godine osnovao Dropbox, kad je imao samo 24 godine. U podcastu Success! How I Did It, Business Insidera, Houston je opisao kako je došao do ideje za svoju tvrtku.

“Vozio sam se Chinatown busom iz Bostona u New York – zaboravio sam USB stick i bio sam poprilično frustriran – sam sa sobom zapravo, jer mi se to stalno događalo. Bože, ne želim više nikad imati taj problem, mislio sam. Otvorio sam editor i počeo pisati kod. Nisam imao pojma što će to postati”, rekao je.

Uz pomoć 2 čeka, od 3 i 12 tisuća dolara, od suosnivačice start-up akceleratora Y Combinator, Houston i Ferdowsi razvili su Dropbox, servis za sinkronizaciju, razmjenu i pohranu fajlova i foldera. Korištenje Clouda za to bilo je poprilično revolucionarno rješenje, koje je odmah zaintrigiralo tehnološki svijet.

Kasnije tijekom intervjua opisao je svoj susret s pokojnim Steveom Jobsom. Tadašnji CEO Applea rekao mu je kako “imaju odličan proizvod”, no Houston je inzistirao da ostanu nezavisni. Nakon toga razočarani Jobs navodno mu je govorio o poteškoćama, problemima i rizicima s kojima će se suočiti. “U principu, rekao je da će nas morati ‘ubiti’. Možda ne baš tim riječima, ali jako blizu”, otkrio je Houston.

Dropbox je u petak izašao na burzu te je danas jači nego ikad, a vrijednost mu se procjenjuje na više od 10 milijardi dolara, piše CNBC.