Home Gospodarstvo Gradnja Pelješkog mosta može početi: Odbijene žalbe Strabaga i Astaldija

Gradnja Pelješkog mosta može početi: Odbijene žalbe Strabaga i Astaldija

SHARE

Odbijene žalbe Strabaga i talijansko-turskog konzorcija zbog kojih je bila zaustavljena gradnja Pelješkog mosta.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuditelja koju čine talijanski Astaldi i turski IC Ictas koje su uložene na odluku o odabiru u ograničenom postupku javne nabave za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama.

Odluka o odbacivanju žalbi donesena je 21. ožujka, dva puna mjeseca otkako su podnesene.

Strabag je u svojoj žalbi optužio tvrku China Road and Bridge Corporationda je koristila dampinške cijene te da su zbog velikog interesa Narodne Republike Kine da uđe na tržište Europske unije primali državne potpore, što Austrijanci ocjenjuju protivno pravnoj stečevini Europske unije.

Iznimno niske cijene kineske tvrtke bile su povod i za žalbu talijansko-turskog konzorcija koja je uslijedila nakon Strabagove.

“Ovo i kod činjenice da su cijene ponuda žalitelja kao i odabranog ponuditelja veće od procijenjene vrijednosti predmeta nabave, koju nitko u postupku pravne zaštite nije osporavao”, kaže se u odluci.

Dodaje se i da žalitelj nije dokazao da bi niža ponuda ponuditelja u dvanaest troškovničkih stavki (kojih u cijeloj ponudi ima više stotina) trebala sa stanovišta važećih propisa rezultirati obveznom primjenom instituta neuobičajeno niske cijene. “Žalitelji nisu niti dokazali da bi se u konkretnom slučaju radilo o dampinškim cijenama i da je odabrani ponuditelj korisnik državnih potpora”, kaže se u odluci.

Pojašnjava se i da je naručitelj u ovom “izuzetno složenom postupku javne nabave” postupao u skladu s odredbama koje uređuju pitanje neuobičajeno niske cijene te je u postupku pregleda i ocjene ponuda utvrđivao je li u sumnju dovedena mogućnost izvršenja predmeta nabave.

U međuvremenu je na cijeli projekt uložena i treća žalba. Predala ju je austrijska tvrtka Swietelsky, a odnosi se na gradnju pristupnih cesta Duboka-Sparagovići. Navedena cesta duga je 12 kilometara, a uključuje i gradnju dvaju tunela, jednog vijadukta i dvaju mostova. Procijenjena vrijednost radova iznosi 482 milijuna kuna.