Home Društvo EKSTREMNI ISLAM: Loše ekonomsko stanje u BiH kao plodno tlo za opasne...

EKSTREMNI ISLAM: Loše ekonomsko stanje u BiH kao plodno tlo za opasne ideje

SHARE

U novom dokumentarnom filmu medijske kuće Deutsche Welle obrađena je kompleksna tema uloge religijskih fundamentalista u Bosni i Hercegovini. Priča prati djelovanje socijalnih radnika u nadi da preduhitre potencijalne loše utjecaje na najmlađe građane BiH.

Vahidin Omanović iz Sanskog Mosta radi na podizanju svijesti mladih ljudi o opasnostima koje nosi religijski ekstremizam te im nudi alternativnu i viziju bolje budućnosti.

DW naglašava kako se Bosna i Hercegovina i više od 20 godina nakon rata bori sa nezaposlenošću i političkom stagnacijom što predstavlja plodno tlo za skretanje u opasne ideje. Omanovića brinu konzervativni vjeroučitelji poput Elvedina Pezića koji propagiraju verziju islama porijeklom iz Saudijske Arabije.

DW također analizira i ulogu konzervativnih muslimana koja nije nužno zabrinjavajuća, a kao što je podjela humanitarne pomoći ugroženim porodicama bez obzira na naciju. Također, dokumentarac prati širenje utjecaja iz arapskih zemalja koji je ostvaren velikim brojem investicija.