Home Društvo VIDEO: Pogledajte kako kosovski specijalci hapse srbijanskog ministra u Mitrovici

VIDEO: Pogledajte kako kosovski specijalci hapse srbijanskog ministra u Mitrovici

SHARE

Prištinske vlasti uhitile su u ponedjeljak direktora ureda vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, a potom ga prepratile u policijsku postaju u Prištini i prekršajnom sucu, objavili su prištinski i beogradski mediji. Pojavile su se i snimke upada kosovskih snaga. 

Pripadnici specijalnih postrojbi priveli su Đurića, držeći mu ruke na leđima, dok su kamere snimale desetak policajaca naoružanih dugim cijevima, skivenih fantomkama na licima. I u izvješćima kosovskih medija vidi se da policija vodi direktora ureda za Kosovo Marka Đurića do policijske postaje  u Prištini.

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije  (RTS).

Prema izvješćima RTS s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređenih u nekoliko oklopnih vozila, na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolirale su promet i putnike.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak navečer da, unatoč svim napetostima između Beograda i Prištine treba bez velikih riječi znati sačuvati “narod na Kosovu i Metohiji koji treba biti oprezan, ali spokojan i miran”.

U Predsjedništvu na Andrićevom vijencu održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na zahtjev Aleksandra Vučića, a nakon uhićenja direktora Ureda za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

“Srbija nikome neće dopustiti da narod bude protjeran sa svojih ognjišta (na Kosovu)”, poručio je predsjednik Srbije poslije večerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon što je ranije u ponedjeljak poslije podne u Kosovskoj Mitrovici uhićen direktor ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

Vučić je novinarima nakon sjednice rekao da je riječ o “brutalnoj provokaciji, činu bezumlja i najtežem kriminalnom aktu” koje su provele prištinske vlasti, “očigledno podržane od pojedinih zemalja”. Naglasio je da će odgovarati svi koji su “sudjelovali u otmici direktora vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića”.

“Mi ćemo, bez velikih riječi, umjeti sačuvati narod na Kosovu koji treba da bude oprezan, ali spokojan i miran. Srbija nikome neće dopustiti da narod bude protjeran sa svojih ognjišta”, poručio je predsjednik Srbije.

On je ocijenio kako su danas “teroristi u uniformama specijalnih jedinica upali u Mitrovicu i pokazali kako zauzeti sjever Kosova, uz izravnu potporu Euleksa”.

Kosovska policija prethodno je, oko 11.30 sati, na prijelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vladanu Vukosavljeviću “iako je njegov posjet manastirima na Kosovu uredno najavljen”, javio je reporter RTS-a sa prijelaza Jarinje.

Nešto  je ovdje jako čudno. Srbijanski ministar ne može doći na Kosovo, a Vučić govori da je Kosovo srpsko!?