Home Crna kronika Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo: Roditelj fizički napao doktoricu

Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo: Roditelj fizički napao doktoricu

SHARE

Proteklog petka, 23. marta, u Domu zdravlja Novi Grad u Sarajevu, u Dispanzeru za predškolsku djecu, roditelj je fizički napao doktoricu.

Ovaj događaj novinaru Faktora javile su kolege napadnute doktorice, također zdravstveni radnici.

– U čekaonici je bila gužva dok je doktorica radila. Pošto su se pobunili roditelji, koji su došli po ispričnicu za pravdanje izostanka s nastave njihovog djeteta, doktorica je izašla u čekaonicu da smiri situaciju. Dok je objašnjavala da se moraju strpiti, jer prednost imaju hitni pacijenti, majka koja je došla po ispričnicu, prišla je doktorici i zavrnula joj ruku u laktu, a otac je za to vrijeme rukama lupao po okolnim predmetima – ispričali su nam zdravstveni radnici, napominjući kako će protiv nasilnih roditelja biti podnesena krivična prijava.

Kako smo saznali od Armana Šarkića, glasnogovornika, nadležni u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, upoznati su sa ovim događajem, ali zbog postupka koji će biti pokrenut, nije mogao ništa više kazati o konkretnom slučaju.

– Ovo nažalost nije prvi slučaj. Nama pacijenti trebaju biti partneri u unapređenju zdravlja. Žalosno je da smo kao društvo došli u tu fazu da onaj koji treba da se brine o našem zdravlju i da nas liječi bude napadnut. Vjerovantno uzrok treba tražiti dublje. Mi kao javna ustanova, koja ima devet domova zdravlja i 84 ambulante porodične medicine, na dnevnoj bazi smo u najširem luku u kontaktu sa građanima. Na sreću, ovi slučajevi nisu česti i procentualno su mali u odnosu na broj pruženih usluga koji naš sistem pruža na dnevno – naglašava Šarkić.

On dodaje da je u proteklih nekoliko godina evidentna eskalacija nasilja nad zdravstvenim profesionalcima, koje se dešavalo u različitim domovima zdravlja, od prevrtanja stola u ordinacijama, do gađanja doktorice stetoskopom.

– Češće su verbalne prijetnje, ali nažalost, evo iz ovog posljednjeg događaja, vidimo da pacijenti na zdravstvenog radnika nasrću i fizički. Nama je jasno da su pacijenti nervozni, ali to ne može biti opravdanje za fizički napad na bilo koga. Opet podvlačim, žalosno je da se fizički nasrće na nekoga ko je tu da nam pomogne – kazao je Šarkić.