Home Gospodarstvo Ljubušaci za primjer: Brendirani rani krumpir ide i u supermarkete

Ljubušaci za primjer: Brendirani rani krumpir ide i u supermarkete

SHARE

Nadamo se i ove godine uspješnoj sezoni te pretpostavljamo da ćemo pobrati oko 6.000 tonaljubuškoga ranoga krumpira, rekao je za Agroklub.ba Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”.

Rani krumpir se već dugi niz godina sadi u selima oko Ljubuškoga, piše Agroklub.ba.

Vrlo je kvalitetan proizvod – crvena zemlja, topla klima i ručna obrada doprinose finoći okusa, objašnjava Vukojević.

Brendiranje proizvoda

S obzirom na njegovo vrlo rano prispijeće, Vukojević kaže kako je konkurentan na lokalnom tržištu jer među prvima može biti na bosanskohercegovačkim trpezama. Stoga ne čudi potez udruge da brendiraju krumpir po kojemu je poznat ovaj kraj.

Ovaj visokovrijedni proizvod želimo učiniti dostupnim kupcima u Bosni i Hercegovini, odvojiti ga od mase ranoga krumpira nepoznatoga podrijetla poslaganoga u hrpama u supermarketima i učiniti ga prepoznatljivim našim kupcima. Stoga smo se odlučili brendirati ga te upakirati u novo ruho, unikatne gajbice, rekao je Vukojević.

Ljubuški rani krumpir bit će pakiran u unikatne gajbice

Prodaja u supermarketima

Osim što su odlučili brendirati krumpir, planiraju krumpir prodavati u supermarketima.

U pregovorima smo s najvećim supermarketima u BiH gdje će, nadamo se, naši kupci po prvi put imati priliku već početkom svibnja kupiti pravi Ljubuški rani u bijelim brendiranim gajbicama. Promociju pakiranja i brenda planiramo uraditi u svibnju, najvjerojatnije 17. svibnja, na trgu u Ljubuškom, rekao je Vukojević.

Poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje”

Poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 187 udruženih poljoprivrednih proizvođača. Pored krumpira čiji je plod prvi na trpezama širom Bosne i Hercegovine, proizvode još i rajčicu, mladi luk, bijeli luk, kupus i lubenicu.

Jedinstveni geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus svim proizvodima pa su za ljubuški rani krumpir osigurali i certifikat o zaštiti oznake geografskoga podrijetla.

Da bi sve svoje proizvode mogli plasirati na lokalno, regionalno i svjetsko tržište, svi su članovi, preko zadruge, uredno zavedeni u fitosanitarni registar.