Home Crna kronika ‘Što hoćeš? Imaš hranu i cigarete’: Radnik iz BiH mjesecima bez plaće...

‘Što hoćeš? Imaš hranu i cigarete’: Radnik iz BiH mjesecima bez plaće u Austriji

SHARE
Radnički minibus, nešto alata i garaža, to je bio sav inventar mini građevinske tvrtke u austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Broj zaposlenih varirao je od dvojice do šest radnika, a vlasnik je upravljao tvrtkom na čudan način.

“Po vlastitom nahođenju je plaćao radnike, nije bilo nikakve radne evidencije, sve se svodilo na usmeni dogovor”, rekao je Gerhard Klinger, šef inspekcije rada u Štajerskoj, prenosi Radiosatrajevo.ba.

Najveća žrtva nepodnošljivih radnih uvjeta postao je 25-godišnji državljanin BiH.

Radnik iz BiH je radio danonoćno, ali više mjeseci nije primio plaću. Tek nakon dugog moljakanja, vlasnik je pristao isplatiti naknadu državljanina BiH.

No, državljanin BiH je odmah morao dio isplaćenog novca vratiti gazdi kao “pozajmicu” kako ovaj ne bi zatvorio tvrtku! Pored rada na gradilištu, 25-godišnjak je morao održavati kuću i vrt svog poslodavca.

Za ovu uslugu, zaposlenik je nagrađen smještajem u sobi bez stola i ormara, tek s krevetom. Sve je trpio jer je vlasnik za njega zatražio austrijsku radnu dozvolu.

Kada je upitao za plaću, gazda mu je odgovorio: “Što hoćeš? Imaš hranu i cigarete od mene!” Austrijski robovlasnik je izveden pred radni sud, ali je u međuvremenu njegova tvrtka bankrotirala.

Ipak, radnik iz BiH dobio je 10.000 eura iz Fonda za potraživanje propalih austrijskih tvrtki.