Home Društvo Saudijski princ: Širili smo vehabijsku ideologiju na zahtjev zapadnih saveznika

Saudijski princ: Širili smo vehabijsku ideologiju na zahtjev zapadnih saveznika

SHARE

Na zahtjev naših saveznika, investirali smo u stvaranje Kur’anskih škola, džamija i širenje vehabizma u muslimanskom svijetu – kazao je Mohhammad bin Salman.

Saudijski princ Mohhammad bin Salman, u razgovoru za Washington Post, otkrio je da je Rijad širio vehabijsku ideologiju tijekom hladnog rata, na zahtjev svojih zapadnih saveznika.

Kako tvrdi budući saudijski kralj, cilj ovoga je bio suprotstaviti se SSSR-u.

Prema njegovim riječima, vehabijska se ideologija proširila tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća od Rijada, a na zahtjev svojih zapadnih saveznika kako bi se suprotstavilo utjecaju Sovjetskog Saveza na muslimanske zemlje.

Mohhammad bin Salman je dao ovu izjavu za Washington Post tijekom svoje diplomatske posjete Sjedinjenim Državama, prenosi Dnevni avaz.

– Na zahtjev naših saveznika, investirali smo u stvaranje Kur’anskih škola, džamija i širenje vehabizma u muslimanskom svijetu – kazao je Mohhammad bin Salman. Objasnio je da je svrha operacije “spriječiti Sovjetski Savez da ojača svoj utjecaj u muslimanskom svijetu”.

“Naši saveznici su zahtijevali da koristimo naše resurse za postizanje ove zadaće”. Također je priznao da su “saudijske vlade zalutale” i da je danas potrebno hitno “raditi na povratku u normalnost”.

Što se tiče financiranja vehabizma, Bin Salman uvjerava da “ono dolazi u velikoj mjeri od privatnih institucija sa sjedištem u kraljevstvu” i da to nije bila državna politika.