Home Gospodarstvo Zaposlili se svi koji su završili dvomjesečnu obuku u Čapljini

Zaposlili se svi koji su završili dvomjesečnu obuku u Čapljini

SHARE

Predsjednik Turističkog klastera i predsjednik Udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH Stipe Primorac kazao je kako je veliki raskorak i nesrazmjer između potreba tržišta rada i onoga što proizvodi naš obrazovni sustav, piše Biznis.ba.

On je dao izjavu povodom u srijedu održanog okruglog stola u Mostaru pod nazivom ‘Kuda ide obrazovanje i tržište rada u BiH’

Naglasio je kako tržište rada, kada se gleda sektor turizma, uvijek u potrebi za velikim brojem djelatnika, prvenstveno kuhara, konobara te slastičara.

– Snalazimo se na razne načine u potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Upravo se odvija jedan proces obuke kuhara i konobara u Centru za obuku u Čapljini, gdje smo zahvaljujući međunarodnoj organizaciji rada sa sjedištem u Budimpešti, koja nam je donirala novčana sredstva od preko 200.000 eura, otvorili centar za obuku. Planirano je da se u pet ciklusa obuči oko 150 kuhara i konobara – kazao je Primorac.

On je dodao kako je u tijeku treći ciklus obuke te kako su svi koji su završili dvomjesečnu obuku bez ikakvih problema našli zaposlenje.

– Potrebno je djecu usmjeravati da biraju zanimanja s kojima će moći naći posao, a ne ona s kojima su na zavodu za zapošljavanje. Koliko god apsurdno zvučalo, danas će se lakše zaposliti jedan kuhar ili konobar nego pravnik i ekonomist – ustvrdio je Primorac.

Okrugli stol je organizirala Mreža organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet, a suorganizator je Ministarstvo znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, navodi se u tekstu Biznis.ba portala.

Gepostet von Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK am Mittwoch, 28. März 2018