Home Gospodarstvo dr. sc. Predrag Vujević: Sorte za budućnost hrvatskog maslinarstva

dr. sc. Predrag Vujević: Sorte za budućnost hrvatskog maslinarstva

SHARE

U blizini splitske zračne luke, nedaleko Kaštel Štafilića nalazi se pokusni nasad veličine 1,5 hektara gusto posađenih maslina.

Ovim pokusom unazad nekoliko godina bave se stručnjaci Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) s ciljem traženja novih modela uzgoja maslina u našem priobalju koji za cilj imaju smanjiti udio rada te tako naći najekonomičnije koncepte za budućnost.

Na jubilarnom 20. Noćnjaku, uz veliku pažnju okupljenih maslinara, ovu temu prezentirao je dr. sc. Predrag Vujević, predstojnik Zavoda za voćarstvo ispred HCPHS, piše Agroklub.

Zašto sadite masline kao pomidore?

– Lokalni stanovnici znatiželjno su promatrali što radimo u nasadima i pitali su nas: Zašto sadite masline kao pomidore? – prepričava u šali anegdotu s terena doktor Vujević i opisuje koncept ovog maslinika:

– To su potpuno nove sorte, baš za ove namjene. Nekada je bilo smiješno očekivati da će kombajn brati grožđe, a danas je to normalno. Sve se teži automatizirati pa tako i uzgoj masline. Ovi nasadi imaju posebna pravila. Traže veće površine, radi optimizacije rada strojeva odnosno isplativosti investicije u njih.

– Ovdje je gustoća sklopa između 1.545 pa do 2.000 sadnica, ovisno o sorti. Pa tako ovdje imamo međuredni razmak od 3,7 metara, dok imamo 3 različita razmaka između stabala unutar reda 1,35m, 1,55m i 1,75m. Postavljen je sustav natapanja kap na kap i armatura s dvije nosive žice te bambus uz svaku biljku. Uzgojni oblik je vitko vreteno.

Koroneiki dao najbolje rezultate

– U ovom nasadu u pokusu je ukupno 5 introduciranih sorti maslina. Arbequina, Arbosana i Koroneiki se već intenzivno u svijetu koriste kod nasada gustog sklopa, te ih struka danas preporučuje za uzgoj. Tu su još i sorte Tosca, Sikitita koje su relativno kratko u pokusima pa za preporuku sadnje na većim površinama još treba pričekati i nastaviti s istraživanjem – sugerira doktor Vujević.

Njihova mjerenja pokazuju kako prinosi variraju od 1kg po stablu pa sve do 4,38kg, a u zavisnosti od gustoće sklopa i sorte. Najveći prinos ostvarila je sorta Koroneiki koja po svemu odskače, prinosima i u dobrim i lošijim uvjetima, a dao je i najveće randmane (19,03%).

HCPHS je dao i ta ulja na ocjenjivanje na ovogodišnjem Noćnjaku, a rezultati nisu izostali. Dapače. Arbosana, Tosca i Koroneiki osvojili su zlatne medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a u toj grupi mjesto je našlo i njihovo ulje sorte Cipressino.

Ekstra djevičanska maslinova ulja Arbequina i Sikitita dobili su diplomu Noćnjaka 2018, piše Agroklub.