Home Zanimljivosti Koliko dugo treba kuhati jaja?

Koliko dugo treba kuhati jaja?

SHARE

Žumanjak koji se mrvi. Bjelanjak kao od gume. To su samo neki od problema s kojima se susrećemo prilikom kuhanja jaja. Nikako pogoditi ono pravo vrijeme kada treba izvaditi jaje iz kipuće vode i dobiti baš kakvo vam je po guštu.

Najjednostavnije kuhanje jaja ima svoje zakonitosti jer će i mala nepažnja rezultirati prekuhavanjem jaja.

Pazite na pukotine u ljusci. I najmanja pukotina uzrokovat će prolijevanje bjelanjaka.  Ne kuhajte jaja izravno iz hladnjaka. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem desetak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi i tako ćete izbjeći pucanje ljuske.

  / Vrijeme kuhanja jaja

Započnite kuhanje u hladnoj vodi. Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u posudu hladne vode. Stavite li jaje izravno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske, piše Gastro.hr.

Dodajte žličicu soli. U doticaju sa solju i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Izbjegnite prekuhavanje. Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta.