Home Zanimljivosti INSPIRATIVNA PRIČA ‘UZIMA I IZ KANTE ZA SMEĆE’ Tinejdžerica koja boluje...

INSPIRATIVNA PRIČA ‘UZIMA I IZ KANTE ZA SMEĆE’ Tinejdžerica koja boluje od strašnog poremećaja zbog kojeg nikad ne može prestati jesti pobijedila na izboru ljepote

SHARE

Anna Hankins (15), tinejdžerica iz Mississippija, pobijedila je nedavno na izboru ljepote održanom u Chicagu. Zaslužila je titulu Miss Divna, na izboru ljepote za djevojke i žene invalide.

Anna boluje od rijetke genetske bolesti Prader-Willi sindroma zbog koje teži čak 172 kilograma. Riječ je o oboljenju koje uzrokuje poteškoće u fizičkom i mentalnom razvoju te stvara oboljelom nezasitni apetit. Bolest pogađa jednu osobu na populaciju od 10.000 do 30.000 ljudi, prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

Na izboru ljepote u Mississippiju prije nekoliko mjeseci Anu su predstavili kao srednjoškolku koja voli svog psića, ružičastu boju i pjeva u crkvi. Nastupila je s pjesmom Amazing Grace. Pobijedila je u svojoj dobnoj skupini i sada se priprema za natjecanje na nacionalnoj razini.

– Voli biti u centru pažnje. Voli se uređivati, raditi frizuru, šminku i izaći na pozornicu i pjevati. Voli se nečemu radovati. Ona se zbog svoje bolesti ne može se baviti sportom ili drugim izvanškolskim aktivnostima, ali u ovome može sudjelovati. Obožava ovakve izbore, ispričala je njezina majka Jennifer Hankins.

 

Kada je Anni bilo 2 godine dijagnosticiran joj je Prader-Willijev sindrom. Pretpostavlja se da na svijetu živi oko 400.000 oboljelih osoba. Dijagnoza se postavlja genetičkim testiranjem, a preporuča se za svu novorođenčad koja su proglašena hipotoničnom. Karakteristike bolesti su hipotonija, niski rast, prekomjerni apetit, debljina, male ruke i stopala, blaga mentalna retardacije i druge.

Uz klasične simptome koji mogu značajno varirati, postoje i brojni drugi. Za liječenje se koriste dnevne doze hormona rasta, uz govornu i radnu terapiju te fizikalnu terapiju kako bi se poboljšao mišićni tonus. Jedan od većih problema je morbidna debljina zbog stalnog osjećaja gladi. – Često sam gladna. Ponekad se teško s tim nositi, rekla je tinejdžerka za TV postaju SWNS.

Njezina majka je otkrila koje su bile njezine prve riječi: – Kada je bila mala, prve riječi su joj bile: ‘Gladna sam’. Jede sve čega se dohvati. Njezin mozak jednostavno ne zna kada treba stati, rekla je Jennifer.

Ogroman apetit jedna je od najvećih prepreka za normalan život. Njezina majka kaže da je Anna toga svjesna. – Nema hrane koju ona ne voli jesti. Znala je posegnuti u kantu za smeće ili popiti bocu mlijeka koju smo zaboravili bacili. Ona to ne može kontrolirati. Iako je na strogoj dijeti (smije unijeti samo 900 kalorija dnevno), ne uspijeva smršaviti niti kontrolirati unos hrane.