Home Društvo Za vizu za SAD tražit će se i podaci o društvenim mrežama

Za vizu za SAD tražit će se i podaci o društvenim mrežama

SHARE
Vlada SAD ubuduće će putnicima prilikom odobravanja vize za ulazak u SAD tražiti i podatke o njihovim društvenim mrežama, navodi se u planu State departmenta.

Prijedlog zahtjeva da svi podnositelji zahtjeva za vize, bilo migrantske ili nemigrantske, daju podatke o svojim profilima na društvenim mrežama koje su koristili u posljednjih pet godina, prenosi Reuters.

U tom tekstu se ne spominje Program izuzeća viza (ESTA), koji uživa četrdesetak bogatih zemalja, od kojih su 30 u Europi. Obrazac ispunjen na internetu omogućuje tim građanima da ostanu 90 dana u Sjedinjenim Državama bez prolaska teške procedure ishođenja vize.

Putnici bi trebali precizirati društvene mreže u kojima su sudjelovali, navesti kojim su se “identitetima koristili” na tim platformama tijekom 5 prethodnih godina prije datuma podnošenja zahtjeva.

Moraju navesti i brojeve telefona, adrese elektronske pošte i putovanja u inozemstvo, prema dokumentu objavljenom u američkom službenom listu (Federal Register), prenosi Radiosarajevo.ba.