Home Zanimljivosti Ne možete spavati? Ovo pročitajte prije odlaska na spavanje…

Ne možete spavati? Ovo pročitajte prije odlaska na spavanje…

SHARE

Koliko ste se puta do sada srušili u krevet od umora, a ipak niste mogli zaspati? Osjećate se premoreno, a tijelo vas ne sluša – ne možete se opustiti i utoniti u toliko potreban san? Dok se s jedne strane borite s onim što ste danas trebali, a niste uspjeli napraviti, vaš sutrašnji popis obaveza postaje sve duži, piše dnevnik.hr

Mnogo je razloga zašto imate poteškoće sa snom. No, umjesto da razbijate glavu pokušavajući saznati koji su, isprobajte nekoliko savjeta koje nudi The Huffington post. Moguće je da se problem riješi sam od sebe.

1. Ostavite dovoljno vremena za spavanje

Iako brojka varira od osobe do osobe, stručnjaci kažu kako je većini ljudi svakodnevno potrebno 7 do 8 sati sna. Premalo spavanja može uzrokovati manju učinkovitost i koncentraciju, a može biti rizično i za vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da nedostatak sna može uzrokovati gubitak apetita i debljanje. Nosi i rizike od pojave dijabetesa, smanjenjenog imuniteta i depresije. Ukoliko pokušavate spavati manje, svaki tjedan postupno skraćujte vrijeme spavanja za 15 minuta. Sve dok ne otkrijete koliko vam je sna potrebno da se ujutro osjećate svježi i odmoreni.

2. Neka u vašoj sobi vlada opuštajući ugođaj

Ukoliko vam je soba zatrpana knjigama koje treba pročitati, papirima koje treba pregledati i prljavim rubljem koje treba oprati, bit će stalan podsjetnik na vaše obaveze. Uzmite 15 minuta dnevno i raščistite nered. Od svoje spavaće sobe napravite prostor koji zove na opuštanje i odmor.

3. Ujutro pospremite krevet

Mnogo je primamljivije ići na spavanje u uredan krevet, nego kada se – od razbacanih plahti, pokrivača i jastuka – čini da u njemu za vas nema mjesta.

4. Krevet rezervirajte samo za san

To će pomoći vašem umu da krevet poveže s relaksacijom i odmorom. Za gledanje televizije, pričanje na telefon, jedenje i upotrebu računala, pronađite neko drugo mjesto.

5. Prije spavanja napravite opuštajući ritual

Jedan sat prije odlaska na spavanje ugasite televizor i računalo. Ne odgovarajte na telefonske pozive. Umjesto toga, upustite se u aktivnost koja vas opušta – pripremite toplu kupku, prolistajte omiljeni magazin ili čitajte knjigu.

6. Neka vam u sobi preko noći bude hladno

Za većinu ljudi, sobna temperatura optimalna za san je između 18 i 19 Celzijevih stupnjeva.

7. U popodnevnim satima i kasno navečer izbjegavajte kofein

Zbog kofeina, čaja, čokolade i šećera, mogli biste biti previše napeti da utonete u san.

8. Izbjegavajte vježbanje kasno navečer

Vježbanje je izvrsna pomoć za poteškoće pri spavanju, ali naporan trening mogao bi vas držati budnima cijelu noć. Međutim, opuštena šetnja nakon večere mogla bi biti prava stvar koja će vas opustiti vaše tijelo i um.

9. Prije spavanje izbjegavajte alkohol i prezačinjenu hranu