Home Zanimljivosti Slika vrijedna četiri milijuna dolara pronađena u ormaru

Slika vrijedna četiri milijuna dolara pronađena u ormaru

SHARE

Amerikanac Robert Warren je pretraživao ormar u svojoj umjetničkoj galeriji kada je pronašao vrlo staru sliku. U prvi mah slika urađena u tehnici ulje na panelu se nije činila posebno zanimljivom. Sadržavala je gole mitološke figure, bila je izblijedjela, oštećena od vode, ali i ispucala na nekoliko mjesta.

“Nisam mislio da je vrijedna, niti shvatao zašto je čuvana u ormaru”, izjavio je Varen, izvršni direktor umjetničkog kompleksa “Hoyt Sherman Place u Des Moinesu” u Iowi, SAD.

Slika je pronađena još 2016. godine i priča se mogla tu završiti, ali je Warren pronašao naljepnicu na zadnjoj strani, koja je nalikovala na one koje se koriste za aukcije. Nakon toga je počeo istraživati, a dug put je doveo do istine. Radi se o slici iz 16. vijeka, koja je djelo nizozemskog slikara Ota van Veena, te je vrijedna više od četiri millijuna dolara. Sretni nalaznik sliku još nije stavio na prodaju, no kaže kako vjeruje da bi na aukciji mogla doseći i cijenu od 11 milijuna dolara, prenose Nezavisne novine.