Home Društvo Preminuo dr. Ante Barišić, kontroverzni profesor i bivši agent Udbe

Preminuo dr. Ante Barišić, kontroverzni profesor i bivši agent Udbe

SHARE

Pofesor Ante Barišić, bivši djelatnik Udbe i profesor na Fakultetu političkih znanosti, preminuo je u Zagrebu, potvrđeno je Maxportalu.

Da je njihov profesor preminuo potvrdili su nam i s Fakulteta političkih znanosti.

“Profesor se za Uskrsne blagdane nitkome nije javljao tri dana, a kako nije odgovarao ni na telefonske pozive njegov brat posumnjao je da mu nije dobro pa pozvao je policiju. U ponedjeljak su provalili u njegov stan i našli ga mrtvog. Čekamo nalaze obdukcije koja će pokazati uzroke smrti”,  kazano nam je s fakulteta.

Osim što je imao šećer nije poznato da je Barišić bolovao od neke teške bolesti.

Barišić je rođen 25. veljače 1957. u Drnišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti 1979. godine i na istom fakultetu magistrirao 1986., te doktorirao na temu Vanjska politika SAD između diplomacije i rata – Obavještajno-sigurnosne organizacije SAD u doba hladnog rata 2001.

Na Fakultetu političkih znanosti zaposlen je od 1990. godine. Predavao Europsku sigurnost i hladni rat (1945.-1991.). Član je Hrvatskoga politološkoga društva i Hrvatske udruge za međunarodne studije.
Nacional je 2002. godine objavio da je Barišić natječući se za zvanje docenta, kako je utvrdilo Znanstveno-nastavno vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, svojim objavljenim znanstvenim radovima pribrojao i one koji nikada nisu napisani.

Antu Barišića je 2015. prozvao je čelnik Društva političkih zatvorenika Marko Grubišić, da ga je 1983. nevinog tukao u pritvoru i zbog kojeg je bio u Lepoglavi,

Barišićevo ime veže se za još jednu veliku aferu, a to je svjedočenje na suđenju u kojem je Tomislav Karamarko tužio Josipa Manolića za uvredu i klevetu vezano za suradnju s Udbom.

Barišić je svjedočio da ima dokumente da Karamarku nikad nije oduzeta putovnica i da je radio za Udbu.

Kasnije mijenjao iskaze, a sve njegove navode na suđenju je pobio bivši  mu šef Božo Kovačevićkazavš na tom suđenju da su Karamarka vrbovali, da nije pristao, a onda su mu zbog kazne oduzeli putovnicu da ne bi mogao putovati na hodočašće katoličke mladeži u Vatikan.

Javnost je i njemu i fakultetu Političkih znanosti zamjerala što je kao sveučilišni nastavnik predavao studentima, a nekad je studente, kao agent tajne policije, uhodio i uhićivao. I, po svjedočenju Marka Grubišića, bio neizmjerno grub.

Javnosti je u sjećanju ostao vrlo polemičan nastup, na rubu fizičkog sukoba, u emisiji Bujica u kojoj su  gostovali Barišić i Grubišić.