Home Društvo U znak sjećanja na djecu stradalu u opsadi u Sarajevu zasađena 1.601...

U znak sjećanja na djecu stradalu u opsadi u Sarajevu zasađena 1.601 ruža

SHARE

Na području četiri sarajevske gradske općine danas je zasađena 1.601 ruža u znak sjećanja na isto toliko ubijene djece Sarajeva tijekom opsade od 1992. do 1995. godine.

Udruženje Ekologa “Arboretum-Botanička bašta” organiziralo je akciju “Sarajevo – 1.601 ruža za 1.601 cvijet” povodom obilježavanja 6. travnja, Dana Grada Sarajeva, u kojoj su sudjelovali osnovci s područja nekoliko gradskih općina.

Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva u Velikom parku zasađena je 216 ruža, a sadnji se pridružio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

On je izrazio poštovanje za sve žrtve rata. Dodao je da je sretan što je akcija ušla u program obilježavanja 6. travnja, Dana Sarajeva.

Grad Sarajevo će u našem mandatu raditi na sličnim projektima u budućnosti, rekao je Skaka i dodao kako su ovakve akcije važne kako bi buduće generacije znale što se dešavalo u periodu 1992.-1995. godine.

Iz uprave Grada Sarajeva su priopćili kako će ruže biti posađene u šest ružičnjaka u četiri općine. Smatraju kako ruže trebaju biti opomena da se ratna dešavanja ne ponove.

Na kraju programa puštene su golubice, simboli mira, u nadi da se ono što se desilo u BiH i Sarajevu u periodu 1992.-1995. godine nikome ne ponovi.