Home Društvo BiH: Studenti napravili aplikaciju koja upozorava na blizinu miniranog područja

BiH: Studenti napravili aplikaciju koja upozorava na blizinu miniranog područja

SHARE

Mobilna aplikacija koja upozorava na blizinu miniranog područja predstavljena je na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu (RGGF), a u povodu 4. travnja, Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protuminskom djelovanju.

Ovaj dan važan je za Bosnu i Hercegovinu koja je i dalje najzagađenija minama u Europi.

U skladu s tim, tuzlanski Rudarsko-geološko-građevinski fakultet pokrenuo je inicijativu za obilježavanje ovog dana. Studenti RGGF-a Lejla, Mirsad i Nermin, nakon čitanja članka o dječaku koji je zalutao u minsko polje te se spasio slanjem koordinata svojim roditeljima i BH MAC-u, došli su na ideju razvoja mobilne aplikacije koja bi upozoravala na blizinu miniranih područja.

Nakon dva i pol mjeseca rada, odlučili su je predstaviti prilikom obilježavanja Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protuminskom djelovanju.

”Aplikacija radi na principu GPS lociranja. Usporedi lokaciju korisnika aplikacije s naznačenim sumnjivim minskim mjestima i uspoređuje te podatke i javlja korisniku da se nalazi u blizini ili unutar naznačenog minski sumnjivog mjesta”, pojasnio je jedan

od studenata koji su sudjelo u izradi ove aplikacije, Nermin Mešić. Studentima je predstavljen i novi master program “Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protupožarni inženjering”.

”Cilj je da se pokrene master studij koji je u skladu s normama iz ove oblasti, a prilagođen našim potrebama. Jedna od potreba, specifična za Balkan, je upravo zaštita od mina i neeksplodiranih minskih sredstava”, kazao je izvanredni profesor na RGGF Tuzla Rijad Šišić.

Novi master krenut će od sljedeće akademske godine, što je kvaliteta više u obrazovanju na ovoj ustanovi. Na RGGF-u smatraju da je ovo samo prvi korak o upozoravanju na još uvijek veliku opasnost od mina u BiH te da će se u budućnosti još više posvetiti ovom cilju, prenosi Bljesak.info.