Home Šport Ljubušaci Ivan Džolić i Ivan Šarac biseri bh. rukometnog suđenja – FOTO

Ljubušaci Ivan Džolić i Ivan Šarac biseri bh. rukometnog suđenja – FOTO

SHARE

Nominacija za suđenje na velikom međunarodnom turniru “IHF/EHF Women’s Trophy 2018” koji će se od 29. svibnja do 3. lipnja održati u Tuzli, a koja je pristigla od strane EHF-a, za Ivana Džolića, ali i za bh. rukomet u cjelini znači mnogo.

Ovaj 24-godišnji Ljubušak, sa svojim sugrađaninom i kolegom Ivanom Šarcem sudi već godinama. Prije četiri godine pozvani su na “EHF Young Referee Program” kojeg su pohađajući seminare i usvajajući znanja, te sudeći na turnirima uspješno i apsolvirali.

“U Grčkoj smo imali tri mentora. Tamo smo sudili na jednom međunarodnom turniru. U Francuskoj smo 2016. godine sudili Svjetsko školsko prvenstvo, a prošle godine smo u Švedskoj nagrađeni priznanjem ‘EHF Badge For The Future’, što zapravo znači da je EHF prepoznao da smo dobra sudačka podloga za budućnost”, rekao je u razgovoru za Kameleon Ivan Džolić, mladi sudac iz Ljubuškog.

Šarac (lijevo), Džolić (desno)

Priznaje kako je sretan zbog toga što će sa kolegom Šarecem činiti jedini sudački par iz naše zemlje, koji će suditi na turniru u Tuzli.

“Za nas je to velika stvar, jer ćemo na taj način predstavljati BIH. Znamo svi u kakvom je stanju, prvenstveno, ženski rukomet i bilo bi dobro da se stvara malo bolja slika na tom polju”, istakao je naš sugovornik.

Stara izreka kaže: “tko radi, taj i griješi”… Ivan Džolić dodao je kako ne pamti neke velike greške tokom svoje sudačke karijere, ali ni neugodne situacije.

“Manjih grešaka naravno bude, ali najbitnije je da te greške nisu namjerne jer mogu da utječu na konačni rezultat. Nisam imao ni većih ekscesa. Na svakoj utakmici bude dobacivanja sa tribina, ali sve je to u žaru borbe. Sa tim se naučiš nositi i najbitnije da ne podlegneš pritisku, što bi rekli kod nas: ‘na jedno uho uđe, a na drugo izađe’”, rekao nam je Džolić.

Za kraj našeg ugodnog ćaskanja, Džolić nam je otkrio svoje najveće sudačke želje.

“Vidim se i dalje u međunarodnim sudačkim krugovima, zajedno sa Šarcem. Težimo tome, ulažemo u naše znanje i našu fizičku pripremu i svaki dan treniramo kako bi dostigli više ciljeve. Želja nam je suditi europska i svjetska i prvenstva te velika klupska takmičenja”, završio je mladi Ljubušak, piše Kameleon.ba