Home Društvo Ovako je hrvatski političar iz RS-a razbio bošnjačke spinove i mitove

Ovako je hrvatski političar iz RS-a razbio bošnjačke spinove i mitove

SHARE

U jednom intervjuu čovjek je doslovno razbio i mitove o podjeli Bosne, odricanju i prodaji Posavine, trećem entitetu, Srbima i Hrvatima u RS-u… Razgovor koji vrijedi pročitati u cijelosti prenosimo s portala Vijesti.ba

Razgovarala: Nevena Ćosić / Vijesti.ba

– Verbalni sukobi između predsjednika RS Milorada Dodika i banjalučkog biskupa Franje Komarice izazvali su brojne oštre reakcije u javnosti. Kako ih Vi doživljavate? 

JERKOVIĆ: Posljednji veralni sukob nije prvi između naše biskupa Komarice i predsjednika RS Dodika. Kada je bilo riječi o Blajburgu, ja sam da opdršku i rekao da je biskup Komarica moj biskup. Danas mogu da kažem da je potrebno naći rješenje – kako dalje, jer nama je zajedno živjeti na prostoru BiH. Ne podržavam opasnu retoriku, pa poslije ispravljanje, nego sam za traženje rješenja. Svi građani BiH, kao i katolici u RS, trebaju mir i mogućnost boljeg života na tim prostorima.

– Jeste li zadovoljni načinom na koji se aktuelna vlast u RS odnosi prema povratnicima Hrvatima?

JERKOVIĆ: Mi imamo ministra za izbjegla i raseljena lica RS, čovjeka koji je član HDZ-a BiH. Riječ je o ministru Davoru Čordašu koji kroz svoje ministarstvo, koliko mu omogućavaju novčana sredstav, pomaže i obnavlja ratom porušene objekte. Naravno, stanje se uvijek može poboljšati. To ministarstvo trebalo bi da ima daleko veći grant, kako bi barem jednim dijelom moglo zadovoljiti silne zahtjeve koji se nalaze pred njim. Moram reći da je 5.000 zahtjeva trenutno spremno, obrađeno, ispunjeni su opšti kriterijumi osoba koje žele obnovu i koje žele da se vrate na prostor RS.

– Gospodine Jerkoviću, zanemaruje li HDZ BiH Hrvate u BiH, kako mu se to često spočitava?

JERKOVIĆ: Član sa HDZ-a BiH od osnivanja i biću u ovoj stranci dok ona postoji. Vrlo je bitno znati da je HDZ BiH prvi počeo obnovu objekata za Hrvate na prostoru RS i Posavine, te da smo napravili prvih 100 kuća za povratnike Hrvate na prostor bosanske Posavine.

Osim toga, kadrovi HDZ-a BiH rade na poslovima rekonstrukcije i obnove objekata uz pomoć Vlade Hrvatske. Akcenat se stavlja na prostor RS. Imamo projekat “Jedna županija – jedna hrvatska kuća”, koji vodim ja ispred Ureda potpredsjednika RS.

Zaisgurno nije istina da HDZ BiH ne želi povratak. Prvi smo krenuli i radimo i danas. Niko ne može reći da Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS ne utroši namjenska sredstva za povratnike na prostor RS. Svakako, trebalo bi još sredstava, ali to je druga priča.

– Nedavno je predsjednik Dodik izjavio da bi treći entitet stabilizovao BiH. Kako komentarišete ovu izjavu?

JERKOVIĆ: Ja nikada nisam zagovarao treći entitet. Uvijek sam pričao o federalnoj jedinici za Hrvate. To što Dodik zagovara treći entitet, on je vjerovatno izrekao svoje mišljenje i promišljanje. Svjedoci smo da niko od Hrvata direktno ne zagovara treći entitet. Zagovara se federalna podjela u okviru države BiH. Svako onaj ko ne vidi cjelovitu BiH, taj je slijepac.

 No, u tim razgovorima isključuje se, recimo, Posavina koju pominjete.

JERKOVIĆ: Ta federalna jedinica bila bi onakva kako bismo se dogovorili. Razgovaralo se o federalnoj jedinici na prostoru FBiH. Kako bi se to dogovaralo i da li bi se Dejton pomijerao, otom-potom. U sadašnjem slučaju, izgleda da nije riječ o prostoru RS i da federalna jedinica ne bi ulazila u prostor RS.

 Znači li to da su Hrvati iz Posavine zanemareni?

JERKOVIĆ: Ne, nisu Hrvati iz Posavine zanemareni. Hrvate treba prvo vratiti. Vjerujte, kada se Hrvati vrate u Posavinu, broj Hrvata koji je protjeran iz Posavine, ne treba nama nikakva federalna jedinica, onda je Posavina u cjelosti naseljena sa brojem stanovništva kako je bilo prije rata. Bilo je većinsko hrvatsko stanovništvo.