Home Kultura ČITLUK Vjera, ljubav i domovina opjevani u zbirci pjesama Velimira Vele Raspudića

ČITLUK Vjera, ljubav i domovina opjevani u zbirci pjesama Velimira Vele Raspudića

SHARE

Velimir Velo Raspudić, bivši nogometaš i dragovoljac Domovinskog rata, već više vremena pozornost privlači svojim pjesmama.

Raspudićeve pjesme put do čitatelja pronašle su i prije objavljivanja prve knjige, a sinoćnje predstavljanje zbirke pjesama „Vjera, ljubav i domovina“, održanu u hotelu Brotnjo u Čitluku, potvrdilo je da pjesme iz srca i duše kod čitatelja izazivaju veliku pozornost i divljenje.

Naime, na predstavljanju zbirke poezije koja je objedinila sedamdeset Raspudićevih pjesama, čije su teme najčešće: vjera, ljubav prema domu i domovini, ljubav prema Bogu i bližnjima, Hercegovini, velikani hrvatske povijesti i Domovinski rat okupilo se 200 posjetitelja koji su uživali u predstavljanju.

Predstavljanje zbirke poezije održano je u sklopu tradicionalne kulturne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“, a u uz samog autora u predstavljanju knjige sudjelovali su Mate Grbavac, Nelica Jelčić, Andrija Stojić, Ivana Grbavac i flautistice iz Osnovne glazbene škole Brotnjo.

– Pjesnik Raspudić u nekim svojim pjesmama duboko promišlja o vlastitom identitetu. Ta pjesma je uvijek duboka, ima nekoliko idejnih razina, a koliko god da progovara o pjesnikovim osobnim doživljajima, o njegovim razmišljanjima o vlastitom bitku, ideja se može prenijeti i na čitatelja, čak i na cijelo društvo… Pjesnik u svojim pjesmama govori o istinama života i to najčešće s mnogo žara i poletnosti, pogotovo kada se radi o domovini. Na izražajan i osjećajan način opjevana je ljepota i osobitosti rodnog kraja, Brotnja. Zastupam tezu da je svaka knjiga kuća od jezika, ova Velimirova – Velina kuća je lijepa iznutra i izvana i iznad svega promicateljica baštine i vrijednosti – kazao je, uz ostalo, govoreći o zbirci poezije Vjera, ljubav i domovina prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, i čitateljima toplo preporučio najnoviji naslov iz naklade Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Urednik prve Raspudićeve zbirke poezije je Borislav Šimović, dok je recenzent Mate Grbavac. Osvrćući se na zbirku poezije koja nagovještava buduće stvaralaštvo, Grbavac je u svojoj recenziji zabilježio:

– Ono što se može reći za Velimira Raspudića je to da se pojavio pjesnik koji ima i talenta i duha. Sav je u pjesmi. U njoj je bilo njegova srca, njegov grleni domoljubni glas, u njoj je slika njegovog Brotnja, njegove Hercegovine, njegova i naša Hrvatska, ljubav prema svome rodu, zemlji, teškoj, ali ponosnoj prošlosti. Kada govorimo o tematici njegovih pjesama ona se nazire iz samog naslova: vjera, ljubav i domovina! Kako reče i sam pjesnik, inspirirana je pjesmom Miroslava Škore, ali ispjevana njegovim glasom, njegovim srcem i dušom koja se krili nad domovinom koja nema granica, zapreka i kolebanja, piše Brotnjo.info.