Home Društvo Obljetnica raketiranja: U subotu se oglašavaju sirene za uzbunu u Širokom Brijegu

Obljetnica raketiranja: U subotu se oglašavaju sirene za uzbunu u Širokom Brijegu

SHARE

U subotu se navršava 26 godina od raketiranja Širokoga Brijega od strane tzv. JNA u kojem je smrtno stradalo šest osoba.

U ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokoga Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

U znak sjećanja na stradale civile i nekažnjeno raketiranje, u subotu u 9.55 sati oglasit će se sirene za uzbunjivanje u trajanju od 30 sekundi.

Također, u 10 sati, Gradska uprava predvođena gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i Udruge branitelja proisteklih iz Domovinskoga rata položit će na središnjem trgu kod Križa vijenac i upaliti svijeće za sve poginule hrvatske vojnike, kao i za sve nevino stradale civile tijekom Domovinskoga rata, objavila je Jabuka.tv.