Home Nekategorizirano Blaž Petrović opet je izgubio spor s državom; tražio je 15 milijuna...

Blaž Petrović opet je izgubio spor s državom; tražio je 15 milijuna kuna odštete za dio Luke Rijeka

SHARE

Poduzetnik Blaž Petrović izgubio je još jedan spor s državom, ovoga puta težak 15 milijuna kuna koje je tražio od Republike Hrvatske i Luke Rijeka. Tvrtka koju je osnovao tvrdila je na sudu da je vlasnica nekretnina u Luci Rijeka koje su 2014. godine proglašene pomorskim dobrom zbog čega su izgubili milijunsku zaradu. Međutim, sud ih je odbio, jer taj dio Riječke Luke uopće nije njihov, a i prilično su zakasnili s podnošenjem tužbe.

To je već drugi slučaj u posljednjih mjesec dana da Petrović gubi proces protiv države. Sredinom ožujka nije mu prihvaćena tužba kojom je tražio 16,4 milijuna kuna odšteta zbog zarade koju ju je također navodno izgubio, jer mu je tijekom antimafijaškog procesa iz 2000-ih bila blokirana imovina.

Radilo se o vrijednim udjelima u tvrtkama koje je planirao prodati, ali zbog sudske blokade nije uspio i zato je, tvrdi, oštećen. Sud mu je, međutim, odbio dosuditi traženih 16,4 milijuna kuna. Telegram je o tom slučaju detaljno pisao. Sada donosimo i detalje najnovijeg spora u koji je bila uključena bivša tvrtka Blaža Petrovića.

TVRDIO DA JE VLASNIK SKLADIŠTA

Ovaj posljednji sudski spor Petrović je nepravomoćno izgubio na Trgovačkom sudu u Rijeci. Doduše nije osobno tužio državu i Luku Rijeka, već je to učinila tvrtka Mantex što ju je on osnovao i bio joj direktor do 2012. A još od 1970. godine, kako stoji u tužbi, Mantex je bio vlasnik nekretnina u Luci rijeka. Radilo se mahom o skladištima. No, 2014. taj je dio proglašen pomorskim dobrom i predan na upravljanje Luci Rijeka.

“Tvrtka Mantex više nema koristi od te svoje imovine. U pitanju je gubitak od najmanje 15 milijuna kuna”, izračunali su u Mantexu. No, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci utvrdilo je da ta tvrtka u stvari nikada i nije bila vlasnik dijela Luke Rijeka.

“Ta nekretnina je, prije nego što je upisana kao pomorsko dobro, bila društveno vlasništvo. Ona je u obuhvatu Luke Rijeka koja i upravlja cijelim tim područjem. Skladišta i ostali dijelovi na spornoj čestici dio su Luke Rijeka još od 1961. i kao takvi predstavljaju pomorsko dobro”, odgovorili su predstavnici države na tužbu Mantexa. I iz Luke Rijeka čudili su se na osnovu čega ova firma traži odštetu, kad je upravo Luka još od 2000. na temelju Ugovora o kocesiji upravljala tim dijelom pomorskog dobra.

PETROVIĆEVA FIRMA BILA JE PRILIČNO UPORNA

“Ako je ikad i imao ikakvo pravo raspolaganja tim skladištima Mantex ga je zasigurno izgubio 23. svibnja 1996. kada je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o osnivanju Lučke uprave Rijeka da upravlja i koristi Luku Rijeka. Tada je donijeta i Odluka kojom su utvrđene granice pomorskog dobra nad kojim se proteže nadležnost lučke uprave. Unutar njih bilo je i Petrovićevo skladište.

No, kao i u ranijim slučajevima Petrovićeva tvrtka odlučila je naknadno nadopuniti tužbu. Detaljno su opisali kako je druga Petrovićeva firma, Textil import-export Zagreb, 12. veljače 1970. kupila hangar na Splitskoj obali u riječkoj luci. Nekoliko mjeseci kasnije, 8. studenog, uknjižili su pravo korištenja. Učinjeno je to na Općinskom sudu u Rijeci. Skladište je, navodno i korišteno sve do 22. svibnja 1995. kada je sklopljen ugovor s Lukom Rijeka.

Ugovor o zakupu u travnju 1999. obnovio je i Mantex kao pravni slijednik prve tvrtke. Skladište je uneseno i u temeljni kapital Mantexa. Našlo se među dokumentacijom i rješenje tadašnjeg Hrvatsko fonda za privatizaciju iz kojeg je proizlazilo da je hangar predstavljao ulaganje u pomorsko dobro. Nakon što je 1996. osnovana Lučka uprava, prema tumačenju Petrovićevih odvjetnika, Luka Rijeka je samo izdala koncesiju za ovo skladište. Mantex nije ni izvlašten niti je dobio naknadu.

POZIVALI SU SE I NA USTAV I EUROPSKU DIREKTIVU

“Ono što je napravila Republike Hrvatska protivno je europskom pravu i Ustavu i Konvenciji za zaštitu ljudski prava, jer je učinjeno na štetu privatnog poduzetnika i njegove imovine”, nastavili su uvjeravati sud Mantexovi predstavnici tvrdeći da je hangar 1970. plaćen nešto više od dva milijuna tadašnjih dinara. Istaknuli su i da je Hrvatska prekršila europsku direktivu koja propisuje nadzor zakonitosti dodjele koncesija.

“Ponašanje Hrvatske i Luke Rijeka je nemoralno jer žele izbjeći složenu proceduru što ju predviđa Zakono o izvlaštenju, kao i plaćanje naknade Mantexu”, isticali su, dok je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci ponavljalo kako sporna nekretnina nije mogla biti izvlaštena jer i nije imala vlasnika.

KLJUČNI DOKAZ PROIZLAZI IZ PROŠLOG PROCESA

No, ključni dokaz protiv Mantexa u ovom postupku bio je drugi proces što ga je ova Petrovićeva tvrtka pokrenula još 2004. godine na Općinskom sudu u Rijeci. Tražila je da joj se vrati hangar u luci, no u tome nije uspjela. Sada je, međutim, činjenica da već tada Mantex nije bio vlasnik sporne nekretnine bilo presudno za donošenje ove odluke u korist Hrvatske i Luke Rijeka.

Naime, da mu je doista nekretnina nezakonito bila izvlaštena Petrović je imao rok od tri godine za podnošenje tužbe zbog odštete ili izmakle dobiti. A taj rok je odavno prošao, još 2007. Osim što nije dobila ni hangar ni odštetu, firma Blaža Petrovića morat će, ako presuda postane pravomoćna, platiti gotovo milijun i pol kuna sudskih troškova državi i riječkoj luci, piše Telegram.hr.