Home Nekategorizirano TRUMPOVA IZJAVA NAKON NAPADA DOKAZUJE KAKAV JE MANIJAK NA VRHU SVIJETA: ‘Zašto...

TRUMPOVA IZJAVA NAKON NAPADA DOKAZUJE KAKAV JE MANIJAK NA VRHU SVIJETA: ‘Zašto ste čekali? Sredite ih sve!’

SHARE

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će “vrlo brzo” povući vojsku iz Sirije otkrila je glavni izvor napetosti između njega i njegovih generala, piše Independent.

Želi brzu i brutalnu pobjedu

Trump je pobjedu na bojištima Sirije, Iraka i Afganistana učinio osnovom svoje vanjske politike, kao i imidža čvrstog momka. No predsjednik SAD-a i njegovi vojni zapovjednici često imaju suprotne zamisli o tome što točno znači ‘pobijediti’.

Te su razlike doprinijele prošlomjesečnom smjenjivanju generala McMastera s položaja savjetnika za nacionalnu sigurnost. Trump naime smatra kako bi ratovi trebali biti brutalni i brzi te da bi u njima Amerika trebala iskoristiti svoju vatrenu nadmoć bez pretjeranog obaziranja na moguće civilne žrtve. Pobjeda nad neprijateljima Amerike za njenog predsjednika najučinkovitije se postiže “totalnim bombardiranjem”, kako je govorio tijekom predsjedničke kampanje.

‘Beskrajan rat’

Sekretar obrane James Mattis i sam je iznio sličan stav kada je krajem prosinca najavio proširenu ulogu američkih snaga u spriječavanju povratka ISIS-a ili neke slične grupe u Siriju. “Trebate sada nešto napraviti u vezi te zbrke”, rekao je reporterima. “Ne samo odraditi borbeni dio, a zatim reći ‘sretno s ostalim’.”

Njegova izjava u skladu je sa širim konsenzusom Pentagona – u nemogućnosti jasnog rezultata, pobjeđivanje za oružane snage SAD-a manje-više znači ostanak na terenu. Viši zapovjednici ovih dana već govore o “beskrajnom ratu”. “To nije gubljenje”, pojašnjava general zračnih snaga Mike Holmes. “Radi se o ostajanju u igri i… provođenju vaših ciljeva.” Vojska je nedavno prilagodila svoju primarnu borbenu doktrinu kako bi uzela u obzir dugo vremensko bez pobjede, još od terorističkih napada 11. rujna. “Pobjeda je previše apsolutna”, rekao je general Michael Lundy za stari dokument. “Zaključili smo da je pobjeđivanje nešto što traje.”

Napetosti između Bijele kuće i Pentagona oko toga kada i kako završiiti ratove nisu novost. I prijašnji je predsjednik Barack Obama najavio planove o povlačenju vojnih snaga iz Iraka do kraja njegovog predsjednikovanja, što je izuzetno frustriralo generale, koji su otkrili da je ratove znatno teže privesti kraju nego ih započeti.

Nestrpljivi Trump

Trump je postao predsjednik između ostalog i obećavajući da će Pentagonu dati slobodne ruke da iskoristi punu vojnu moć SAD-a. Njegova je nestrpljivost bila  je očita već prvog dana predsjedničkog mandata kada je posjetio CIA-u i došao u centar za upravljanje dronovima. Agenti su mu pokazali snimke uživo iz Sirije, gdje su ih pravila iz Obamine ere ograničila na isključivo izviđačke letove. Bio je to dio programa prijašnje administracije da se CIA vrati poslovima špijuniranja, a posao ubijanja terorista prebaci na vojsku. Trump je rekao CIA-i da počne naoružavati dronove u Siriji. “Ako možete to napraviti za 10 dana, učinite to”, rekao je, tvrde dva bivša službenika.

Kasnije kada je CIA-in voditelj za operacije dronovima objasnio da je agencija razvila posebno streljivo kako bi se ograničile civilne žrtve, predsjednik nije bio pretjerano impresioniran. Promatrajući snimku ranijeg napada gdje je CIA odgađala pucanje sve dok se meta nije udaljila od kuće u kojoj je bila njegova obitelj, Trump je zapitao “zašto ste čekali?”, prisjeća se jedan od sudionika sastanka. Tijekom svoje kampanje, Trump je često govorio kako će “srediti” i obitelji terorista.

Američki masovni zračni napadi, iako sami po sebi uspješni često nisu imali željeni učinak na terenuFoto: afp

Od početka mandata, Trump je pojačao zračne napade u Iraku i Siriji, što je bio ključni element u pomaganju saveznicima na terenu u istjerivanju ISIS-ovaca iz njihovih uporišta. “Postigli smo sjajan vojni uspjeh protiv ISIS-a”, rekao je ranije ovog tjedna. “Blizu 100-postotnom je.” No ti napadi nisu uzeli u obzir sektaške sukobe koji postoje na terenu. Tako su u nekim slučajevim ti vojni uspjesi omogućili snagama sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i milicija koje podupire Iran da prošire svoj utjecaj. Za mnoge u oružaniom snagama i kongresu 100-postotni poraz ISIS-a baš i nije pobjeda.

Vojska pojma nema o Siriji

“Tko pobjeđuje u Siriji?” pitao je senator Lindsey Graham zapovjednika američkih snaga na Bliskom istoku prošlog mjeseca.

“Mislim, sa stajališta građanskog rata, izgleda da režim napreduje”, morao je odgovoriti general Joseph Votel.

“Je li naša politika još uvijek da Asad mora otići”, nastavio je Graham. General Votel odgovorio je kako nije siguran.

“Pa, ako vi ne znate, sumnjam da itko zna, jer ovo je Vaš posao”, rekao je ogorčeni senator Graham. Ovaj je razgovor pružio rijedak uvid u frustraciju koju osjeća vojska.

Problemi u Afganistanu

Slična je situacija dočekala Trumpa u Afganistanu, gdje su se zračni udari usedmerostručili, na količinu neviđenu još od samog početka rata. Bombardiranje je zaustavilo gubitke afganistanske vlade, ali teško da će preokrenuti tijek rata. Problem nije nedostatak vojne moći, već slaba afganistanska vlast, postojanje sigurnih utočišta talibana u Pakistanu i činjenica da se talibani bore za svoja sela na terenu kojeg savršeno dobro poznaju. Većina talibanskih boraca ubijeno je unutar osam kilometara od svojeg, rekli su američki stručnjaci.

“Kao što smo bolno naučili u Iraku, poraz vrijedi tek kad poraženi sam sebe vidi takvime”, rekao je Ryan Crocker, koji je služio kao veleposlanik i u Iraku i u Afganistanu. “A talibani ne vide sebe kao poraženu stranu. Naprotiv.”

Nemoguće pobjede

Problem definiranja pobjede u amerilčkim ratovima bez kraja pokrio je već tri administracije. Pred kraj administracije predsjednika Georgea W. BushaEliot Choen došao je u podrum Pentagona gdje mu je viši obavještajni časnik predao gomile prikupljenih podataka koje su on i njegov tim prikupili o amerilčkom napredovanju u Afganistanu za ministra obrane, vrhovnog zapovjednika i ostale.

“Pobjeđujemo li”, pitao je Choen, tada vrhovni pomoćnik sržavnog sekretara. Pukovnik je pogledao gomilu izvješća. “Nemam pojma gospodine”, odgovorio je.

Veterani Iraka i Afganistana smatraju kako je potrebno jednostavno napustiti svaku pomisao o pobjedi, te se koncentrirati na nešto drugo. No nitko ne zna točno što, prenosi Net.hr.