Home Zanimljivosti Upoznajte Osječanku koja je dizajnirala Papinu odoru, a danas zadivljuje svojim interijerima

Upoznajte Osječanku koja je dizajnirala Papinu odoru, a danas zadivljuje svojim interijerima

SHARE

U studentskim klupama Jelena Havelka maštala je o vlastitom dizajnerskom studiju koji je pokrenula prije pet godina. Danas je ta Osječanka, inače strastvena obožavateljica putovanja i lijepih cipela, uspješna dizajnerica interijera, a na listi svojih klijenata ima neke od vrlo uspješnih tvrtki. U razgovoru za tportal govori o životu i radu na dvije adrese, a prisjeća se i kako je za posjeta pape Ivana Pavla II Slavoniji kreirala cijelu odoru te misnice za 300 svećenika i đakone

‘Ne mogu reći da imam određenu osobu koja mi je uzor, nego je to splet više njih, različitih profesija. Ne osvrćem se samo na dizajnere interijera, već na sve one koji su ostavili trag na moje djelovanje, svejedno iz kojeg područja, mode, arhitekture, dizajna, filma, glazbe’, počinje priču za tportal dizajnerica interijera Jelena Havelka.

U poduzetničke vode otisnula se prije pet godina. O vlastitom studiju maštala je još u studentskim klupama. Prvi ‘klik’ s interijerima dogodio se tijekom Studija dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a konačna odluka o profesionalnom usmjerenju pala je dok je kao diplomirana dizajnerica radila u salonu namještaja u Osijeku. A koji joj je najdraži trenutak u profesionalnom životu, pitamo je.

‘Nikada me nije prožela takva emocija kao u trenutku kada su me obavijestili da sam primljena na magisterij za Dizajn interijera Fakulteta arhitekture i izgrađenog okoliša na Sveučilištu Westminster u Londonu. Bila sam jedna od sedmero ljudi koji su dobili full stipendiju na cijelom Univerzitetu, kojom su mi bili pokriveni svi troškovi. Provela sam godinu dana u Londonu’, prisjeća se sada vlasnica Havelkadesign-a iz Osijeka, koja je prvo inozemno iskustvo stekla još na studenskoj razmjeni u španjolskoj Valenciji.

Zavoljela je tada Španjolsku u koju se rado vraća pa je se često može vidjeti na relaciji Osijek – Madrid. Naučila je i španjolski.

‘Za sada dobro funkcionira relacija Osijek – Madrid. Studio je baziran u Osijeku iako imamo klijente iz cijele Hrvatske. Puno toga radimo online, razgovaramo preko Skypea, a na teren odlazimo kada treba odraditi nadzor, najčešće na početku radova. Ured može biti bilo gdje na planeti jer su nam dostupni svi načini međuljudske komunikacije iako je ipak nezamjenjiv osobni kontakt. Nadam se da ćemo se uskoro proširiti i na španjolsko tržište te početi raditi projekte i u Madridu’, kaže nam Havelka.

Prisjeća se i angažmana koji joj je povjeren tijekom posjete pape Ivana Pavla II Slavoniji, kada je dizajnirala 300 misnica za sve svećenike i đakone.

Tadašnjoj Đakovačkoj biskupiji za taj ju je posao predložio osječki svećenik Većeslav Tumir. Kako su bili izrazito zadovoljni odrađenim, povjerili su joj i kreiranje kompletne odore za Papu (mitra, stola i misnica).

‘Odora za Papu je u Vatikanu, kao jedan od mnogobrojnih poklona koje je dobio na svojim putovanjima. Misnice se i dalje koriste u svakodnevnom svećeničkom životu, uglavnom prilikom vjenčanja, Uskrsa i sl.’, govori Havelka, prenosi Tportal.hr.