Home Crna kronika 14 HRVATA IZ ISELJENIŠTVA BI MOGLO PRED SUD U SALZBURGU Zbog kršenja...

14 HRVATA IZ ISELJENIŠTVA BI MOGLO PRED SUD U SALZBURGU Zbog kršenja zakona o zabrani nacizma

SHARE
Javni tužitelj Salzburga Marcus Neher podigao je optužnicu protiv 14 Hrvata zbog kršenja zakona o zabrani nacizma, javlja Salzburger Nachrichten.

Lokalni list piše kako je optužnica donešena nakon duge istrage i to na 26 stranica. Osumnjičenici imaju između 22 i 37 godina, a navodno pripadaju navijačkoj skupini Bad Blue Boys, podskupini pod nazivom Exile Boys. Trojica žive u Salzburgu, trojica u Beču, četvorica u Njemačkoj, četvorica u Švicarskoj. Desetorica imaju hrvatsku putovnicu.

U optužnici stoji da je do navedenog događaja došlo 20. i 21. lipnja 2015. u Halleinu i Salzburgu. Prva točka odnosi se na‘veličanje ili odobravanje’ ustaškog pokreta, prilikom kojeg su osumnjičenici pozdravljali pozdravom sličnim Hitlerovom te pjevali ustaške pjesme. Sve je dokumentirano slikama i video materijalima.

U drugoj točki navodi se da su se osumnjičenici na ulici grada Salzburga za uspomenu slikali, ponovno pozdravljajućipozdravom sličnim Hitlerovom. Kasnijim pretresom kuća optuženika pronađeni su materijali kojima se veliča ne samo ustaše nego i naciste.

Pri tome javni tužitelj navodi da je ustaški režim bio kopija Hitlerovog režima jer je imao rasne zakone, pri čemu su Srbi, Židovi, Romi i komunisti ubijani u koncentracijskim logorima NDH pod vodstvom Ante Pavelića. Zaključak tužitelja je da između režima nema razlike u pravnom smislu.

Ako optužnica postane pravomoćna, 14 Hrvata će morati pred sud u Salzburgu, prenosi Croexpress.eu