Home Tech SVI PRIČAJU U SKANDALU S FACEBOOKOM: Evo od koliko su Hrvata točno...

SVI PRIČAJU U SKANDALU S FACEBOOKOM: Evo od koliko su Hrvata točno ukradeni podaci

SHARE

Korisnici Facebooka jučer su saznali jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke zloupotrijebila Cambridge Analytica. A ni u Hrvatskoj ih nije baš malo.

Europska komisija zahtijevala je od Facebooka podatke koliko je afera zahvatila EU. Prema priznanju Facebooka, Cambridge Analytica koristila je podatke 2,7 milijuna korisnika u svih 28 zemalja EU. Najviše onih iz Velike Britanije ( 1.079.031) potom iz Njemačke (309.815) te 214.134 iz Nizozemske. Prema izvještaju, kompromitirano je i 21.517 korisnika iz Hrvatske, piše Net.hr.

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Odmah po izbijanju afere, povjerenica EU-a za pravosuđe Vera Jourova zahtijevala je da Facebook razjasni jesu li osobni podaci Europljana, bez njihova znanja, nekontrolirano prikupljani putem te društvene mreže.

Odgovor Facebooka s detaljnim popisom koliko je profila kompromitarno Komisija je objavila u petak, no ističu:

“Nažalost, neka objašnjenja su daleko od očekivanih. Očito je da su osobni podaci Europljana izloženi velikom riziku i nisam baš sigurna da je Facebook poduzeo sve potrebne korake kako bi nešto promijenio” zaključila je Jourova, prenosi Euractiv.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg priznao je u pisanoj izjavi Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila na sprečavanju zloupotrebe osobnih podataka korisnika te se zbog toga ispričao, javlja u ponedjeljak Reuters, prenosi Fenix-magazin.