Home Crna kronika FOTO Mostarski parking papci dobili svoju facebook stranicu

FOTO Mostarski parking papci dobili svoju facebook stranicu

SHARE

Parkiranje automobila na nogostup, zauzimanje dvaju parking mjesta, zagrađivanje drugih automobila, prilaza za invalide i mnoštvo primjera nepropisnog parkiranja svakodnevna su slika u Mostaru, a od sada ponašanja mostarskih bahatih vozača možemo pratiti i putem facebook stranice ”Parking papci Mostar”.

Ova ‘online policijska patrola’ uz šaljive komentare bilježi svakodnevna parking dešavanja u našem gradu kojih, svakako, ima na pretek. Istovremeno, već sada je očigledno, na svojevrstan način utječe i na svijest samih građana prema ponašanju i kulturi prometa. Jer, vidjeti svoje vozilo na ovoj stranici zasigurno nije baš najugodnije iskustvo, pa je za očekivati da barem neki povedu računa gdje i kako ostavljaju svoje limene ljubimce.

Parking patrola

Dosta je šaljivih komentara, uz fotografije koje sami građani šalju.

Tako su admini ove stranice uz fotografiju na kojoj je prikazano vozilo jedne mostarske taksi službe parkirano na nogostupu, pri čemu je zagradio i izlaz sa obližnjeg označenog parkinga napisali: ‘Ne znaš je li se parkirao, izletio, je li mu pozlilo… Bože sačuvaj!’.

Fotografija zabilježena na parkingu garaže Mepas Malla izazvala je interesiranje javnosti, gdje su, nekako, na jednom parking mjestu se uspjela parkirati čak dva automobila. Komentar admina stranice je bio: ‘Brate plaća se, ‘ajmo dvojica na jedno’.

Na prilazu Domu zdravlja Mostar, nedavno je zabilježena fotografija gdje su parkirana vozila ostavljena na putu kuda bi se nesmetano trebala kretati vozila, pa čak i kola Hitne pomoći, no, u ovome primjeru, to je naprosto nemoguće. Komentar uz ovu fotografiju je glasio kako tu ‘Postoje oznake sa zabranama parkiranja, kao i prijetnje ‘paukom’. No, možda nije papak kriv?? Samo iskorištava nehaj nadležnih službi’.

Napomenimo i to kako su zelene površine u gradu Mostaru već odavno pretvorene u parking, a nehajni građani to iskorištavaju, pa svoja vozila ostavljaju gdje im ‘naumpane’. Sudeći prema činjenicama, u našem gradu ne postoji niti jedna zelena površina, osim parkova, da nije pretvorena u parking mjesta, pa tako jedan komentar na spomenutoj facebook stranici uz sliku parkiranog vozila na zelenoj površini glasi: ‘Ima ona starinska – Nemaju njive te perspektive’.

Kuda da prođu majke s kolicima?

Veliki broj fotografija je svakako onih gdje majke s dječjim kolicima se ne mogu kretati nogostupima jer su zauzeti parkiranim vozilima. Zauzeti nogostupi s obje strane ulica, ljudi prolaze cestom kuda se kreću automobili, gurajući kolica, šećući.

Ogorčeni građani se već godinama pitaju ima li ikakve pomoći od onih koji bi trebali raditi svoj posao, no, odgovor na to pitanje nalaze se na terenu.

Policijsko vozilo na nogostupu kao primjer drugima

Da smo ogorčeni na parkiranje vozila po nogostupu, jasno je. No, vidjeti i policijsko vozilo parkirano na nogostupu, vrhunac je nekulture i bahatosti. Ali, sudeći prema tome primjeru, ne trebamo se čuditi što ni ostali građani ne poštuju pravila prometa.

Piše: Sanda Peco, mostar@dnevni-list.ba