Home Zanimljivosti Predmeti iz kućanstva koje treba redovito mijenjati

Predmeti iz kućanstva koje treba redovito mijenjati

SHARE

Kako bismo dom održali čistim trebamo učiniti više od usisavanja, brisanja poda i ribanja kupaonice. Postoje mnogi predmeti koje svakodnevno koristimo u svom kućanstvu i koje treba redovito mijenjati, no na to često zaboravimo.

Od madraca do perilice posuđa bakterije se na različitim mjestima mogu vrlo brzo razmnožiti ako im to dozvolimo, piše Independent. Pojedini predmeti koje koristimo imaju rok trajanja i nužno ga se pridržavati.

Četkica za zube

Oralna higijena je itekako važna pa je ključno voditi brigu o stanju vaše četkice za zube koju treba mijenjati najmanje svaka tri mjeseca. Kada smo bolesni četkicu treba baciti čim ozdravimo. Ukoliko se vaša četkica istroši i prije isteka roka od tri mjeseca svakako je zamijenite čim prije.

Četka za kosu

Svakodnevnim češljanjem kose na četki ili češlju ostaju razne bakterije koje su se na kosi nakupile dok smo bili vani, ali isto tako i masnoća, prljavština i perut. Frizeri savjetuju da četku ili češalj za kosu operemo jednom tjedno u toploj vodi sa sapunom, te da svake godine kupimo nov češalj ili četku.

Kućne papuče

Kada na kraju dugog radnog dana dođemo doma, izujemo cipele i obujemo svoje omiljene i udobne meke papuče ni ne razmišljamo koliko to može biti nehigijenski. Papuče također treba redovito prati, te svakih 6 mjeseci do godine dana kupiti novi par. Ako imate gljivično oboljenje na stopalima možete se ponovno zaraziti preko papuča ako ih ne bacite.

Spužve

Spužve koje koristimo za čišćenje kupaonice ili kuhinje trebamo promijeniti jednom tjedno. Ako razmislite o količini prljavštine koju očistite spužvicama ovo vas ne bi trebalo čuditi.

Dezinfekcijska sredstva

Kada je riječ o dezinfekcijskim sredstvima koja koristimo kod kuće treba uzeti u obzir da nakon nekog vremena oni gube svoja svojstva i neće biti dovoljno učinkovita. Vodite računa da takva sredstva potrošite u roku tri mjeseca nakon otvaranja.

Madraci

Prosječna osoba će provesti 25 godina svoga života spavajući. Madrac na kojem spavamo je izuzetno važan za naše zdravlje pa se preporuča da ga zamijenimo novim svakih 8 godina.

Tepisi

Ne možemo ni zamisliti količinu prljavštine, prašine i grinja koja se svakodnevno taloži na tepisima. Ako u cipelama prelazite preko tepiha on će na sebe nakupiti svakakve bakterije s ulice, a ako na njega padnu i komadići hrane i pića onda mogu nastati i još veći problemi. Tepihe je stoga najbolje baciti nakon najmanje 5, a najviše 15 godina, ovisno o materijalu od kojeg su izrađeni.

Perilica za suđe

Ako perilicu koristite svakodnevno ona će nakon nekoliko godina oslabiti i neće dovoljno učinkovito prati vaše posuđe. Kupnja nove perilice je pametna investicija na koju bi se trebali odlučiti svakih 10 do 15 godina.

Plastične posude

Ovo je posebno važno za sve one koji svakodnevno svoj ručak od doma nose na posao. Ako vaš tupperware ima ogrebotine od noža ili ako hranu u njima podrgrijavate u mikrovalnoj pećnici posude bi trebalo zamijeniti novima svakih 6 mjeseci.

Tave

Ako su vam tave izgrebane ili okhrnute ne moramo vam dvaput govoriti da je nužno da ih zamijenite novima jer spojevi koje ogrebane tave otpuštaju mogu biti toksični ako uđu u hranu. Bilo bi pametno da tave mijenjate svakih tri do pet godina.

Kupaonski ručnici

Nema ništa ugodnije nego umotati se u debeli ručnik nakon kupanja ili tuširanja. Kada ručnik otvrdne i izgubi upijajuća svojstva svakako je vrijeme da ga zamijenite novim. Bilo bi najpametnije kupiti novi set ručnika najviše svake tri godine.

Jastuci

Ako ne perete jastuke svaka tri mjeseca izlažete svoje lice brojnim bakterijama i prljavštini. Neopran jastuk može sadržavati ostatke naše kože i grinja koji mogu dosezati i do 10 posto ukupne težine jastuka. Jastuk koji redovito peremo najbolje je zamijeniti novim svake dvije do tri godine.