Home Život U Splitu nitko neće za zidara, a plaće preko tisuću eura, možda...

U Splitu nitko neće za zidara, a plaće preko tisuću eura, možda da zanimanju damo atraktivniji naziv, poput “dizajner za zidove

SHARE

Posao nije lak, ali je i u Hrvatskoj mjesečna plaća oko tisuću eura i više. Ipak, u srednjoj školi u Splitu nitko ne upisuje zanimanje zidar. – piše Dnevnik

Propadanjem velikih građevinskih tvrtki mnogi mlađi građevinski radnici odmah su se iseljavali, a oni koji ostaju tražena su radna snaga koje kronično nedostaje.

Čak ni radnika iz susjedne nam Bosne i Hercegovine više nema dovoljno. Kao potencijalni radnici sada se navode Ukrajinci i Kinezi.

Na Zavodu za zapošljavanje tvrde da je u 2018. nezaposlenih zidara u Hrvatskoj bilo čak 676, a od toga u Splitu 32. Ali, formalno nezaposleni zidari su najčešće ili stariji ljudi, ili im se taj posao uopće ne radi.

Poražavajuće je da mladih zidara u srednjoj školi u Splitu uopće nema, niti jednoga, a to je jedina škola za zidare od Karlovca do Dubrovnika.

Veliki problem je mentalitet društva i stav državne politike. Mladi godinama gledaju obezvrjeđivanja radničke klase i ne žele biti dio nje. Srednjoškolci ne žele diplomu sa zanimanjem zidar.

– Možda je rješenje da više zanimanja stavimo u jedno. Zidar, armirač i tesar kao jedno zanimanje atraktivnijeg naziva, poput “dizajner za zidove. – našalio se ravnatelj Škole za dizajn , grafiku i održivu gradnju, Ivan Kovačević.

Možda za dizajnersko oblikovanje zidova bude više interesa. – piše Dnevnik, a prenosi Dalmacijanews.hr