Home Društvo Članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva položili svijeće u spomen hrvatskim žrtavama u Ljubuškom...

Članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva položili svijeće u spomen hrvatskim žrtavama u Ljubuškom – audio

SHARE

Predvođeni predsjednikom Antom Beljom, članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva danas su u Ljubuškom položili vijenac i zapalili svijeće u sklopu hodočašća kroz Hercegovinu pod nazivom “Stopama uporno prešućivanih hrvatskih žrtava u četrdesetim godinama 20. stoljeća”.

Oni su danas popodne iz Zagreba stigli u Ljubuški, a na gradskom trgu su ih dočekali načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić i predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić.

Nakon polaganja vijenca pod “Spomenikom ljubuškim žrtvama” na glavnom gradskom trgu, hodočasnici su se pomolili za žrtve, a prigodnu molitvu predvodio je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Poslije molitve na gradskom trgu, hodočasnici su posjetili stratište Tomića njiva, gdje je prije osam godina ekshumirana 21 žrtva komunističko-partizanskog zločina.

Na upit zašto su organizirali ovo hodočašće, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo rekao je kako im je cilj spriječiti zamjenjivanje uzroka i posljedica kada se govori o žrtvama ratova na ovim područjima.

“Kada je registrirano Hrvatsko žrtvoslovno društvo 1991. godine u Zagrebu, mi smo očekivali da će neke stvari o hrvatskim žrtvama doći i u škole i na javna mjesta, kao što je tada bilo i za očekivati, no to se ne događa. Napisana je lažna povijest. Mi nastojimo, gdje god da krenemo, prikazati jednu istinu i tada nas napadaju da je to revizija povijesti. Kakva je to revizija, kada je napisana takozvana lažna povijest. Sada tek trebamo raditi na tome da se povijest piše na osnovu činjenica, a ne na osnovu mitologije”, rekao je, između ostalog, Beljo.

Što je Beljo za medije rekao o žrtvama u Hercegovini, te o mitologiji i istini, poslušajte u audioprilogu Radija Ljubuški