Home Vijesti Goran Marić stigao kod Opare s vrećom poklona, imovinom vrijednom pola milijarde...

Goran Marić stigao kod Opare s vrećom poklona, imovinom vrijednom pola milijarde kuna

SHARE

Tri tjedna uoči sjednice Vlade koja će se održati u Splitu, ministar državne imovine Goran Marić navratio je u taj grad sa cijelom hrpom poklona vrijednom više od pola milijarde kuna. Iz državnog u gradsko vlasništvo početkom svibnja prijeći će najveći dio bivše vojarne Dračevac, zatim pet garaža s ukupno 1659 parkirališnih mjesta, potom 200 tisuća kvadrata zemljišta na predjelu Korešnica, jedna čestica potrebna za dogradnju škole ‘Šine’ i objekt kolokvijalno nazvan ‘hotel za samce’ u Vukovarskoj ulici

O ovim odlukama pregovaralo se protekla tri mjeseca na sastancima koji su služili kao priprema za Vladinu sjednicu, a formalizirat će se u Splitu 4. svibnja.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegovi suradnici paralelno vode razgovore s Ministarstvom prometa oko cestovnih i željezničkih projekata u gradu i okolici, o čemu je tportal već izvijestio, a za ponedjeljak je najavljen i dolazak u Split potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

 

‘Split je dugo bio na rubu interesa, zapušten kada je riječ o odnosu države prema svojim gradovima i općinama. U ovom slučaju radi se o projektima vrijednim više od pola milijarde kuna, koji će rezultirati dodatnim investicijama. Tolika ulaganja nisu zabilježena u Splitu u posljednjih 35 ili 40 godina’, kazao je ministar Goran Marić nakon završnog sastanka s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom.

Tri četvrtine nekadašnje vojarne na Dračevcu Ministarstvo državne imovine procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, a po gradskim planovima ondje će se urediti splitski tehnološki park. Preostalu četvrtinu, kako je tportalu potvrđeno, Marić će dodijeliti Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, koja planira gradnju katoličkog školskog centra.

Pet javnih garaža na četiri lokacije diljem imaju vrijednost od 104 milijuna kuna i dosad su bile u nejasnom režimu korištenja – kako se sam Marić izrazio, o njima nitko nije brinuo i de facto su bile bespravno okupirane. Svih 1659 mjesta sada će prijeći na upravljanje gradskog tvrtki ‘Split parking’. Objavljeno je da postoji još nekoliko manjih projekata na kojima će Ministarstvo državne imovine i Grad Split surađivati, a po potrebi će se uključiti i u rješavanje čvora oko Spaladium arene.

Na golemom zemljištu u predjelu Korešnica, kako je potvrdio Krstulović Opara, planira se gradnja novog naselja sa stanovima za branitelje te onih iz programa POS.

‘Puno očekujemo od sjednice Vlade u Splitu, ozbiljno radimo na važnim projektima koji će pokrenuti razvoj grada. Ovim potezom potvrdila se spremnost Ministarstva državne imovine da nam pomogne aktivirati resurse koji su dugo vremena bili zapušteni. Pola milijarde kuna je značajan i ozbiljan iskorak, što građani od nas i očekuju’, kazao je splitski gradonačelnik, prenosi Tportal.