Home Zanimljivosti Ako ostajete dulje budni, mogli biste prije umrijeti: Prijete vam i neurološka...

Ako ostajete dulje budni, mogli biste prije umrijeti: Prijete vam i neurološka oboljenja kao i debljanje

SHARE
Znanstveni časopis Chronobiology International objavio je studiju koja pokazuje kako je mnogo nezdravije biti “noćna sova” od jutarnjeg tipa osobe.

Ako često i dugo ostajete budni, veće su šanse da dobijete dijabetes, razvijete psihološku bolest i ranije umrete. Uz to tu je i prijetnja neuroloških poremećaja.

Znanstvenici su napravili istraživanje na 433.268 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tijekom šest i pol godina. Sudionici su se morali svrstati u jednu od četiri kategorije – “definitivno jutarnja osoba”, “više jutarnja nego noćna osoba”, “više noćna nego jutarnja osoba”, “više noćna nego jutarnja osoba”.

Tijekom istraživanja umrlo je više od 10.000 sudionika, a znanstvenici su shvatili da je umrlo 10 posto više onih koji su se izjasnili kao “definitivno noćni tipovi“.

“Osobe koje vole ostajati dulje budne, više rade po noći i teže se ustaju imaju lošije zdravstvene profile, uključujući dijabetes i probleme sa srcem. No, ovo je tek početak takvog istraživanja”, rekla je Kristen Knutson, profesorica neurologije i jedna od ko-autorica studije.

Ustvrđeno je i kako imaju gotovo dvostruke šanse da razviju psihičke probleme.

“Ono što mislimo da se događa jest neusklađenost unutrašnjeg sata i metabolizma, i zahtjeva vanjskog svijeta uvelike utječe na zdravlje na duge staze. Zna se kako jako cirkadijurni ritam utječe na generalno zdravlje. Noćni tipovi lakše nakupljaju kile, i imaju poremećenu probavu”, kaže Knutson i napominje da je istraživanje napravljeno na bijelačkoj populaciji, tako da se definitivno treba proširiti.

Ima i savjete za one koji naprosto nisu jutarnji tipovi, a to je da preveniraju potencijalne probleme, zdravo jedu i vježbaju.