Home Crna kronika “Majka iz pakla” iznijela odbranu: Izvlačit će se na neuračunljivost?

“Majka iz pakla” iznijela odbranu: Izvlačit će se na neuračunljivost?

SHARE

Na Županijskom sudu u Puli u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Chiari Pašić, optuženoj da je zajedno sa svojom 15-godišnjom prijateljicom u maju prošle godine ubila trogodišnjeg sina Denisa.

Optužena je pred sudom iznijela svoju odbranu i odgovarala na pitanja suda, ali ne i advokata i tužioca, piše Glas Istre.

Prema optužnici, Chiara Pašić i njezina maloljetna prijateljica ubile su Chiarinog sina ugušivši ga jastukom u stanu u Puli. Beživotno tijelo djeteta umotale su u dekicu, odnijele ga do obale mora kod bivše kasarne Vallelunga i bacile ga u more. Nekoliko sati kasnije, Chiara je otišla u policijsku upravu i prijavila nestanak sina.

Detalji njene odbrane nisu poznati jer je suđenje, zbog optužene maloljetnice, zatvoreno za javnost. Chiarin advokat Ivica Senjak rekao je Glasu Istre da je na temelju saznanja iz njezine odbrane sud jučer odlučio da se dopuni psihijatrijsko vještačenje Chiare Pašić. Jedan dio vještačenja za koje je angažiran dr. Vlado Jukić iz Klinike za psihijatriju Vrapče, koji je proveo ranije vještačenje, bilo je odmah istog dana. Drugi dio proveden je danas ujutro kako bi se popodne mogla nastaviti rasprava.

– Mi smo predložili i da svoj nalaz i mišljenje dopuni i vještak sudsko-medicinske struke. Ali, o tome sudsko vijeće još nije odlučivalo, pa ćemo vidjeti što će biti u nastavku – kazao je Senjak.

Kako saznaje Glas Istre, optužena petnaestogodišnja nije iznosila svoju odbranu, ali je već ranije pročitan njezin iskaz iz istrage.

Chiarin prijašnji advokat Davor Štorga je već na početku suđenja u nekoliko navrata kazao da njoj nije mjesto u zatvoru, već u bolnici. Zbog navodnih psihičkih problema Chiara je već nakon prvog ročišta bila prevezena u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, ali je nakon šest dana vraćena u Pulu na nastavak suđenja.

Javnosti je nepoznato šta su vještaci psihijatrijske i psihologijske struke naveli u svojim nalazima i mišljenjima kao i što stoji u nalazu sudsko – medicinskog vještaka.

Dosad su u svojstvu svjedoka ispitani majka i očuh maloljetnice, žena koja je u srodstvu s Chiarom te muškarac koji je bio pod istragom zbog sumnje da je prikrivao teško ubistvo trogodišnjaka, ali je tužilaštvo odustalo od progona, piše 24sata.hr.

Zbog činjenice da se suđenje odvija iza zatvorenih vrata može se samo spekulirati jesu li i u kojoj mjeri dosad provedeni dokazi potvrdili navode optužnice Županijskog državnog tužilaštva.

Zasad optužnica Županijskog državnog tužilaštva koju zastupa Mirjana Zenzerović nije mijenjana, ali nije rečeno da, nakon dopune nalaza i mišljenja psihijatrijskog vještaka, do toga neće doći. Naime, iz medijskih istupa Chiarine majke proizlazilo je da ona već dugi niz godina ima psihičkih problema, ali se nije liječila.

Chiara je vještačena tokom istrage, ali nije optužena da je ubistvo sina počinila u neuračunljivom stanju. Stoga joj, ukoliko bude proglašena krivom, prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.