Home Društvo Ljubić istaknuo veliki doprinos Šimunića sportu, Pusić uzvratila napadom: ‘On je osramotio...

Ljubić istaknuo veliki doprinos Šimunića sportu, Pusić uzvratila napadom: ‘On je osramotio Hrvatsku’

SHARE

Govoreći o suradnji Hrvatske, EU i Australije i Novog Zelanda, saborski zastupnikBožo Ljubić spomenuo je Joea Šimunića.

“Sjetimo se Joea Šimunića koji je dao velik doprinos hrvatskom nogometu na svjetskoj razini”, rekao je između ostaloga Ljubić.

“Mislim da je neprimjereno kao primjer dobre suradnje Hrvatske i Australije od svih kulturnjaka, političara, znanstvenika, spominjati Joea Šimunića koji je u krajnoj liniji čak i sankcioniran zbog toga što je na nogometnom terenu sramotio Hrvatsku svojim ponašanjem”, rekla je Vesna Pusić.

“Ja sam Joea Šimunića spomenuo zbog velikog doprinosa na području sporta. To je ono o čemu želim govoriti, doprinosu naših ljudi”, rekao je Ljubić u svome odgovoru.

Sudac Šumanović i uzvik ‘Za dom spremni’: Što je to izdvojeno mišljenje?

Podsjetimo, Pusić se osvrnula na odluku Ustavnog suda (bez Ingrid Antičević-Marinović) koji je odbio ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen s 15.000 kuna jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island 19. studenoga 2013. s mikrofonom u ruci publiku poticao da na njegov uzvik “Za dom” uzvrati “Spremni”, i tako četiri puta. Odluka je donesena uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

“Ustavni sudac Miroslav Šumanović se nije složio i iznio je argumente za svoj stav i usporedio je to s pojedinom praksom npr. u prekršajnom postupku u Kninu 2011. godine, gdje su čovjeka oslobodili optužbe da je veličao ustaštvo prodavajući majice s natpisom ‘Za dom spremni’. On je jasno iskazao na prekršajnom sudu da on taj poklik povezuje s obrambenim domovinskim ratom, i da ne veliča ustaštvo i Antu Pavelića i bio je oslobođen. I to je ta usporedba sudske prakse“, pojasnio nam je ranije pobliže značenje izdvojenog mišljenja odvjetnik Krešimir Planinić.

Sam Josip Šimunić je rekao da nije veličao NDH, ali to kao da i nije uzeto u obzir.

Izvor: narod.hr