Home Društvo PRIČA O MLADIĆU KRISTIJANU PERIĆU Nakon ozdravljenja od teške bolesti srca...

PRIČA O MLADIĆU KRISTIJANU PERIĆU Nakon ozdravljenja od teške bolesti srca pokrenuo je vlastiti posao: “Bio sam na rubu smrti, spasili me Bog i dobri ljudi”

SHARE

Priča Kristijana Perića iz Travnika nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Malo je onih u Središnjoj Bosni koji ne znaju za ovog hrabrog mladića. Kristijan ima dvadeset i dvije godine i nedavno je pobijedio u najvažnijoj bitki – onoj za vlastiti život.

Brojne medicinske ustanove, liječnici, terapije, kontrole, mjesecima su bili dio Kristijanove tmurne svakodnevnice u kojoj se borio za život. Duga i teška bolest srca. Ipak, Kristijan Perić iz Nove Bile kod Travnika pobijedio je kako govori, zahvaljujući vjeri u Boga i pomoći dobrih ljudi u Središnjoj Bosni.

Ovaj radišni mladić se nije predao. Iako je 90 postotni invalid, ubrzo po oporavku, pokrenuo je vlastiti posao.

„Odrastao sam u skromnoj, izuzetno religioznoj obitelji. Otac, majka i nas šestero djece. Bilo je to divno djetinjstvo. Mnogo buke, mnogo rada ali najviše ljubavi“, prisjeća se u razgovoru za Dnevnik.ba, Kristijan.

Naučio je na rad. Njegova obitelj se bavi poljopviredom.

“Nakon prve dijagnoze rečeno mi je kako moram mirovati, usporiti ritam. Bilo mi je svega 18. Moj život se okrenuo, nisam više bio u dodiru s vlastitom realnošću”, opisuje Kristijan.

Godinama se ‘vukao’ po bolnicama čekajući na operaciju koju su liječnici odgađali, a nakon operacije u Zagrebu, Kristijan je bio novi čovjek. Ipak, put do same operacije u Zagrebu bio je jednako trnovit. Njegova obitelj nije mogla sama isfinancirati liječnički zahvat, a u roku dva tjedna u Središnjoj Bosni skupljen je novac za Kristijanovu operaciju. Središnja Bosna velikodušno je sudjelovala u spašavanju ovog mladog života, a višak skupljenog novca Kristijan je usmjerio onima koji su također bilo u potrebi.
Nakon dugogodišnje borbe za život, i uspješne spasonosne operacije Kristijan je bio prisiljen živjeti potpuno novi život, no ono što je odlučio učiniti – vrijedno je divljenja.

„Kao dječak sanjao sam da ću pokrenuti posao. Nisam imao konkretne ideje, ali sam uvijek znao gdje će to biti. Kad bih prolazio kraj izloga, znao sam da ću jednoga dana u uredu unutra sjediti – ja“, nasmješeno govori.

Kristijan je pokrenuo vlastiti posao, malu tiskaru “Impressum” koja već sada bilježi odlične poslovne rezultate. Među prvim klijentima je i Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” u Travniku.

Neprestano radi na usavršavanju usluga koje nudi budućim klijentima, a brojni stanovnici Središnje Bosne po svoje reklamne materijale idu upravo u Kristijanovu radionicu.

„Kad pomislim na sve te mlade koji su napustili svoj dom, rastužim se. Što da su samo dio energije koju su uložili u odlazak usmjerili u ostanak? Kako bi to bio ljepši život i za njih, i za nas… No tko zna, ja duboko vjerujem u bolje sutra. Na tom radim svaki dan. Ne odustajem baš nikada!“

Sposoban, hrabar, društveno angažiran. Pun vjere u budućnost. Netko tko nam svima svojom hrabrošću, energijom i voljom za životom može i treba biti uzor.

Dnevnik.ba