Home Kultura VIDEO KŠC “Petar Barbarić” Travnik: Čuvar hrvatsko-katoličke tradicije u Bosni, tamo je...

VIDEO KŠC “Petar Barbarić” Travnik: Čuvar hrvatsko-katoličke tradicije u Bosni, tamo je nastala pjesma “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”

SHARE

U Travniku su isusovci pokrenuli pastoralnu inicijativu za mladež  kada je oko 160 tisuća mladih Hrvata katolika pristupilo toj Bratovštini. Petar Perica je Travniku napisao pjesmu “Rajska Djevo, kraljice Hrvata” koja se danas pjeva u svim crkvama BiH i Hrvatske.

Povodom nedavne proslave dvadesete godišnjice obnove Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku, objavljen je i promotivni video uradak o bogatoj i dugoj povijesti koju u Središnjoj Bosni baštini KŠC “Petar Barbarić”.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je 1998. godine obnovio rad Nadbiskupijskog sjemeništa i škole. U teškom poraćju bio je to zalog opstanka Hrvata Središnje Bosne. U travničkom KŠC-u danas djeluju Nadbiskupijsko sjemenište, đački dom, Katolički školski centar s predškolskim odgojem, osnovnom školom i gimnazijom.

U zgradi KŠC-a je i crkva posvećena svetom Alojziju Gonzagi, zaštitiku katoličke mladeži koja je za vrijeme komunizma bila pretvorena u sportsku dvoranu.

U 19. stoljeću veliki papa Leon 13. dao je mandat Josipu Stadleru, prvom vrhbosanskom nadbiskupu koji je utemjio sjemenište. Izabrao je Travnik, srce Bosne, i dao ga na upravljanje isusovačkom redu koji su gimnaziju i sjemenište učinili svjetskim poznatim, a u ovoj su školi obrazovali brojni uglednici iz crkvenog i svjetovnog miljea.

Ravnatelj KŠC-a “Petar Barbarić”, don Željko Majić, istaknuo je kako se u školi osobito njeguje odnos prema Crkvi domoljublju i rodoljublju.

Isusovački trago su u Bosni jako veliki, prema riječima don Majića, a Petrom Barbarićem, učenikom ove škole diči se cijela Bosna. Petar Barbarić je živio samo 22 godine, njegov grob na groblju Bojna iznad Travnika bio je mjesto hodočašća dugi niz godina. Njegov lijes je 1935. godine prenesen u kriptu crkve sv. Alojzija Gonzage. Sve do 1956. godine lijes je bio u kript, a nakon komunističkog osvajanja Travnika, njegovo lijes je nestao. Sve do 1998. godine nije se znalo ustvari gdje je bio.

Osim Petra Barbarića, u povijesti KŠC-a, važan je i isusovac, Erik Brandis, utemeljitelj škole koji je ostavio veliki znanstveni trag u BiH.

U Travniku su isusovci pokrenuli pastoralnu inicijativu za mladež  kada je oko 160 tisuća mladih Hrvata katolika pristupilo toj Bratovštinu. Petar Perica je Travniku napisao pjesmu “Rajska Djevo, kraljice Hrvata” koja se danas pjeva u svim crkvama BiH i Hrvatske. Isusovci su iz Travnika, zajedno s učenicima, protjerani 1945. godine.

KŠC “Petar Barbarić” ponosi se svojim znamenitim učenicima poput Skendera Kulenovića, Ivana Šarića, mostarskog biskupa Čule, Petra Barbarića i brojnih drugih učenika današnjeg vremena.

Inače, odnedavno i planinarski dom PD-a Paklarske stijene na Vlašiću nosi naziv “Erik Brandis”.

Pogledajte promotivni video uradak u produkciji Miroslava Matoševića i Ante Bilića:

 

Dnevnik.ba