Home Gospodarstvo DOBRA VIJEST ZA ‘BAUŠTELCE’ U NJEMAČKOJ Dobit će povišicu i nekoliko jednokratnih...

DOBRA VIJEST ZA ‘BAUŠTELCE’ U NJEMAČKOJ Dobit će povišicu i nekoliko jednokratnih isplata od par stotina eura

SHARE

Sindikati i poslodavci u građevinskom sektoru u Njemačkoj postigli su sporazum kojim će rasti plaće za više od 800.000 radnika. To je do sada najveće povećanje plaća koji su njemački sindikati izborili ove godine, javlja Poslovni dnevnik.

Sindikat IG Bau izvijestio je da će ‘građevinci’ na zapadu zemlje ove godine dobiti povišicu od 5,7 posto, dok će primanja u istočnoj Njemačkoj porasti za 6,6 posto sada i dodatnih 0,8 posto 1. lipnja 2019.

Obje povišice računaju se od 1. svibnja i trajat će 26 mjeseci. Sporazum također uključuje i jednokratne isplateradnicima na zapadu od 250 eura u studenom, dodatnih 600 eura u lipnju iduće godine te još 250 eura u studenom te godine. Na istoku će radnicima na račune ‘sjesti’ 250 eura u studenom 2019. godine.

Sporazum je postignut nakon 19 sati pregovora pod medijacijom bivšeg ministra gospodarstva Wolfganga Clementa. ‘Ovo su bili teški i zahtjevni pregovori koji su nekoliko puta bili na rubu propasti’, izjavio je Uwe Nostitz iz udruge poslodavaca ZDB.

Predsjednik sindikata IG Bau Robert Feiger ističe kako je zadovoljan rezultatima pregovora, s obzirom da se radi o najvećoj povišici postignutoj ove godine u Njemačkoj. Podsjetimo, najveće europsko gospodarstvo uživa neuobičajeno dugo razdoblje rasta koji je ušao u devetu godinu.

Rekordna zaposlenost predstavlja golem problem za tamošnja građevinska poduzeća suočena s velikim nedostatkom radne snage, prenosi Croexpress.eu