Home Gospodarstvo VRGORAC: Poduzetnici pohrlili u novu gospodarsku zonu, ostala je samo još jedna...

VRGORAC: Poduzetnici pohrlili u novu gospodarsku zonu, ostala je samo još jedna parcela! Bageri već kopaju nove, otvorit će se 100 radnih mjesta, evo što je rekao investitor iz Ljubuškog

SHARE

Otvorenjem Poduzetničkog centra i potpisivanjem ugovora o kupnji zemljišta u našoj Gospodarskoj zoni Ravča započeli smo novu eru u gospodarstvu Vrgorca.

Istaknula je to Milka Beus, direktorica Poduzetničkog centra, koji je renoviranjem stare zgrade sada dobio primjerene prostore za rad troje zaposlenika gradske tvrtke osnovane u veljači 2017. godine, ali i za poduzetnike-početnike i nove ulagače u gospodarsku zonu.

Projektom vrijednim 1,5 milijuna kuna dobivena su tri prostora sa šest radnih jedinica.

– Nisam puno dvojio jer je zona potpuno infrastrukturno opremljena i na odličnom položaju, deset kilometara od granice s BiH, trideset od pločanske luke, tik uz autocestu… Budući da je bila poticajna i cijena od tri eura po kvadratu zemljišta, danas smo postali vlasnici parcele broj 33 od ukupno 4210 metara četvornih – kazao nam je Igor Jurčić, direktor tvrtke “Jur Prom” koja se bavi trgovinom i uslugama, a u Ravči planiraju izgraditi poslovno-distribucijski centar.

Investitor iz Ljubuškog da kako njegova tvrtka radi od 1994. godine, distributeri su autodijelova, nude više od 80.000 artikala, a sada imaju 50 zaposlenih u BiH. Zadnje dvije godine djeluju i na području naše države, pa im je kupnja ove parcele i proširenje poslovanja samo logičan nastavak odličnog posla.

– U planu je za godinu i pol otvoriti distributivni centar u zoni Ravča, u početku ćemo imati šest zaposlenih, a sutra i 20 – ustvrdio je Jurčić i dodao kako će prednost pri zapošljavanju imati domaći ljudi.

– Novo radno mjesto u ruralnim krajevima vrijedi za dva u urbanim sredinama. Država bi trebala imati sluha i pomoći investitorima koji se odluče raditi u ovim područjima – naglasio je Ante Pranić, vrgorački gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, u prvoj fazi gospodarske zone slobodna je još samo jedna parcela, pa bageri već kopaju infrastrukturu za drugu fazu, kako bi se za godinu-dvije moglo, kako se najavljuje, otvoriti 100 novih radnih mjesta. Ujedno će se u gradsku blagajnu “uliti” 20 milijuna kuna od prodaje prve četiri parcele.

– Iz Makarske ćemo proizvodni pogon prebaciti u Vrgorac. Kupili smo parcelu broj dva od 9000 kvadrata, gdje ćemo u sljedeće tri godine izgraditi uredske prostore, proizvodne hale, skladište – rekao je 29-godišnji Ivan Tomas, zastupnik tvrtke “Bloom” koja u Tučepima ima hotel “Tamaris”.

Budući da se bave i proizvodnjom prirodne kozmetike i eteričnih ulja, usporedno sa širenjem proizvodnog pogona, širit će i ponudu, a planirano otvaranje 10 radnih mjesta daje još jednu nadu nezaposlenim Vrgorčanima. Uz ulagače iz automobilskog i kozmetičkog sektora, parcele su kupili i kompanija za građenje i projektiranje “Arhivolt”, vlasnika Antona Vukojevića, te tvrtka za elektroinstalacije “Elektro-Milas”, direktora Roberta Radića.

– Možemo reći da jedno radno mjesto u Vrgorcu ima vrijednost kao 50 radnih mjesta u Zagrebu, pa vam čestitam na ovom uspjehu, s porukom: borite se za svoj grad, jer ovaj posao nema tko drugi odraditi umjesto vas. Budite hrabri – istaknuo je to dožupan Ante Šošić, te je dodao kako je inicijalna sredstva za formiranje zone Ravča dala upravo Županija.

Otvaranju Poduzetničkog centra i potpisivanju četiriju ugovora s kupcima zemljišta u Ravči nazočili su i Anđelko Katavić, županijski pročelnik za gospodarstvo i EU-ove fondove, Jozo Sarač, ravnatelj županijske Javne ustanove “Rera SD”, SDP-ov regionalni vijećnik Vedran Lendić, te saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić, gradonačelnikova stranačka kolegica iz Mostovih redova, a prostor je blagoslovio mjesni župnik fra Ivica Omazić, piše Slobodna Dalmacija