Home Gospodarstvo MIO ostvario višak: Ove godine moguće izvanredno povećanje mirovina

MIO ostvario višak: Ove godine moguće izvanredno povećanje mirovina

SHARE

Prošle godine deficit Federalnoga zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) smanjen je za više od 100 milijuna KM, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz FZ MIO.

Kako je rečeno, iako je u pravilu prvo tromjesečje uvijek financijski najlošije, i ove godine su imali vrlo dobre rezultate te su ostvarili višak u odnosu na potrebe od gotovo 20 milijuna KM.

Očekujemo da će se deficit do kraja godine još više smanjiti, što bi trebalo dovesti i do toga da se znatno manje koriste kreditna sredstva za isplatu mirovina, kazali su iz Fonda.

Na upit hoće li ovi pozitivni pokazatelji dovesti i do eventualnoga povećanja mirovina u ovoj godini, posebno onih minimalnih, koje trenutno iznose 337,6 KM, rečeno je kako je još uvijek rano davati takva obećanja, ali da postoji mogućnost da bi moglo doći do povećanja mirovina.

Još uvijek je rano govoriti o povećanjima ali vjerujemo da bi moglo doći i do izvanrednoga povećanja mirovina. Odluku o izvanrednom povećanju minimalnih mirovina, kako to Zakon nalaže, treba donijeti Vlada, a Vlada će se u tome voditi financijskim stanjem u Zavodu, rekli su.

Kako kažu, Zakon propisuje usklađivanje mirovina koje se dogodilo u travnju, kojim su obuhvaćeni svi korisnici osim onih s maksimalnom mirovinom od 2.174 KM.

Osim 3,5 posto većih mirovina za travanj, umirovljenici su dobili razliku između isplaćene i uvećane mirovine za ožujak, dodali su iz Federalnoga zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje.

Iz Fonda za Radiosarajevo podsjećaju da, iako će dva povećanja mirovina u ovoj godini koštati Zavod dodatnih 80 milijuna KM, neće biti problema s isplatommirovina.

Likvidnost FZ MIO je dobra, a sredstva za povećanje mirovina smo planirali našim financijskim planom koji se uredno realizira, naveli su iz FZ MIO.