Home Zanimljivosti FOTO Invazija divovskih crva u Francuskoj šokirala znanstvenike: “Ovo nije moguće”

FOTO Invazija divovskih crva u Francuskoj šokirala znanstvenike: “Ovo nije moguće”

SHARE
ZNANSTVENICI su otkrili invaziju divovskih predatorskih crva iz Azije koji su preplavili kontinentalnu Francusku i Korziku, javljaju svjetski mediji.
Francuski amaterski biolog Pierre Gros u 2013. godini fotografirao je ogromne, nikada prije viđene crve u svom vrtu i odmah obavijestio znanstvenike o svom otkriću. Nakon njega, oko 100 građana je pomoglo identificirati čak 5 vrsta divovskih predatorskih crva u Francuskoj, piše Washington Post.
Znanstvenici vjeruju da su crvi stigli u Francusku u biljkama iz Azije.
Zoolog Jean-Lou Justine objavio je jučer studiju o invaziji divovskih crva, koji mogu narasti do 27 centimetara u dužinu. Kada je prvi put ugledao fotografije crva, rekao je: “Ovo nije moguće, ovakve životinje ne postoje u Francuskoj.”
Crvi su nazvani čekićari zbog oblika glave koji podsjeća na morske pse čekićare (hammerheads). Nakon petogodišnjeg istraživanja Justine je izjavio: “Sada znamo da se ovi plošnjaci nalaze posvuda u Francuskoj.”
Studija navodi da se divovski crvi razmnožavaju aseksualno te napadaju manje crve koje omamljuju pomoću toksina. Crvi proizvode tvar koja im omogućuje da se pričvrste za žrtvu dok je ubijaju.
Studija također navodi da su invazivne vrste crva duge nekoliko centimetara primijećene i u Novom Zelandu, Papui Novoj Gvineju, Brazilu i Australiji. Međutim, jedino u Francuskoj su otkriveni divovski crvi dužine do 27 centimetara. Dvije otkrivene vrste potpuno su nepoznate znanstvenicima i još nisu imenovane.
Justine vjeruje da ovi divovski crvi čekićari žive u Francuskoj već 20 godina: “Još uvijek sam šokiran. Ne razumijem kako je ovo moguće”, prenosi Index.hr